VEČERAS SE SLAVI VELIKI JUBILEJ SRPSKE REČI : 40. Književni susreti okupljaju značajne autore(FOTO)

S.Babović

10. 11. 2023. u 17:16

VIŠE od 15 istaknutih autora učestvovaće na 40. Književnim susretima „Savremena srpska proza“ , koji počinje večeras u Trsteniku.

ВЕЧЕРАС СЕ СЛАВИ ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ СРПСКЕ РЕЧИ : 40. Књижевни сусрети окупљају значајне ауторе(ФОТО)

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

Tradicionalna susretanja književnika, kritičara i čitaoca u Biblioteci „Jefimija“, jedinstvena su po značajnom kontinuitetu održavanja, koji praktično nijedne godine nije odstupio od visokih standarda u izboru teme i učesnika.

Veroljub Vukašinović, direktor biblioteke i urednik zbornika „Savremena srpska proza“ podvlači da postoji više rzaloga zbog čega je manifestacija uspela da sačuva kvalitet.

- To su podrška pisaca, kritičara, finansijska potpora Ministarstva i lokalne samouprave, ali i jedinstven razlog okupljanja: proza, sa visokim kvalitetom, pažljivo odabranim učesnicima, i temama, koje nude poetički pluralizam - predočava za "Novosti", Veroljub Vukašinović.

Pluralizam je vidljiv i na osnovu ovogodišnjeg programa. Književni portret Ljubice Arsić biće tema, koja će okupiti istraživače pisane reči večeras u 19 sati. Vasa Pavković, Vladislava Gordić - Petković, Vule Žurić i Veroljub Vukašinović govoriće o delu značajne srpske autorke.

Okrugli sto književne kritike „Fantastika u savremenoj srpskoj prozi“  održava se sutra, u sali Dečijeg odeljenja biblioteke od 10 sati. Među učesnicima su Zoran Živković, Sava Damjanov, Ljiljana Pešikan -Ljuštanović, Zoran Stefanović, Tijana Tropin, Danijela Kostadinović, Vule Žurić, Nemanja Mitrović i Konstantin Ađanin.

Književnaa manifestacija „Savremena srpska proza“ je za četiri decenije postojanja privukla najznačajnija imena srpske proze i književne kritike i esejistike.

U biblioteci napominju da autentični susreti pisaca, kritike i publike sigurno ne bi ostavili dublji trag u kulturi da nije istoimenih zbornika radova, koji su pokrenuti 1989. godine, kada je objavljen prvi broj zbornika posvećenog prozi Slobodana Selenića.

- Ono što je za "Savremenu srpsku prozu", za njenu osnovnu poetičku, estetsku i vrednosnu orijentaciju izuzetno značajno, odnosi se na izbor pisaca, čiji portreti su osvetljeni na njoj i na teme koje su birane za esejističko i kritičko tumačenje, a dobrim delom i na izbor književnih kritičara koji su u tome učestvovali - predočio je Marko Nedić. - Zato se susreti u Trsteniku mogu posmatrati i ocenjivati najpre kao veoma važna kritička građa o piscima, čiji su književni portreti predstavljeni i protumačeni.

Koliko je nemali uticaj trsteničkih skupova najsrećnije je definisao pisac i kritičar Mihajlo Pantić, upoređujući zbornike sa enciklopedijom „imena, dela, formi, poetika, dominantnih i frekventnih tema iz korpusa savremenog proznog stvaralaštva“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije