O TRAJNOSTI I PROLAZNOSTI: Izložba Gordane Kaljalović Odanović u Muzeju savremene umetnosti

M.A.K.

07. 11. 2023. u 18:09

PROLETOS su u Muzeju savremene umetnosti, svojevrsnim omažom legendarnoj Olgi Jančić, otpočeli ciklus "Umetnost i ličnost - skulptorke iz kolekcije MSUB" autora dr Rajke Bošković. Druga izložba ovog ciklusa, "Neprozirnost prozinog- Gordana Kaljalović Odanović", koja će biti otvorena u četvrtak, 9. novembra u 17 časova, predstavlja raznovrstan umetnički opus jedne od vajarki čiji je umetnost obeležila poslednje decenije 20. i prve decenije 21. veka kod nas.

О ТРАЈНОСТИ И ПРОЛАЗНОСТИ: Изложба Гордане Каљаловић Одановић у Музеју савремене уметности

Foto Đorđe Odanović

Na izložbi će biti prikazano 45 skulptura, skulptorskih i prostornih instalacija, videa i dela konceptualne umetnosti.

- Stalna i dominantna preokupacija u celokupnom dosadašnjem umetničkom opusu Gordane Kaljalović Odanović jeste fenomen međuodnosa trajnosti i prolaznosti, nepostojanosti i postojanosti, prozirnog i neprozirnog, kompaktnosti i razlivenosti, mekog i tvrdog, čvrstine i krhkosti... - ističe se u najavi. - Okosnica njenih skulptorskih, odnosno prostornih istraživanja, jeste mogućnost stvaranja aktivnog odnosa različitih materijala sa idejom suprotstavljanja ili usaglašavanja suprotnosti tvrde, neprovidne i postojane materije, kao što je drvo ili kamen, sa krhkim, providnim i nepostojanim materijalima, kao što su parafin, neon, staklo.

Pored vajarstva koje je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Gordana Kaljalović Odanović završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Bila je kustos Galerije Doma JNA i više puta studijski boravila u Parizu. Predavala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je 2006. stekla zvanje redovnog profesora. Imala je više od 30 samostalnih i oko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, bila autor i kustos dvadesetak projekata. Višestruko je nagrađivana, a njena skulpturu u eksterijeru se od 2005. nalazi u Kakslautanenu, u Finskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)