OSTAVIO ŽIG U VREMENU: Dan Muzeja primenjene umetnosti biće posvećen uspomeni na Andreju Milenkovića

M. Kralj

04. 11. 2023. u 10:00

DO sada najobuhvatniji pregled stvaralaštva Andreje Milenkovića (1923-2005), najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka u SFRJ, biće predstavljen u ponedeljak na izložbi "Žig u vremenu", kojom će Muzej primenjene umetnosti obeležiti svoj 73. rođendan.

ОСТАВИО ЖИГ У ВРЕМЕНУ: Дан Музеја примењене уметности биће посвећен успомени на Андреју Миленковића

Foto promo MPU

Postavkom se obeležava i stogodišnjica umetnikovog rođenja, a na njoj će biti prikazano oko 220 različitih poštanskih maraka, kao i 80 skica, nacrta, idejnih projekata i grafika Andreje Milenkovića. Autor izložbe je Slobodan Jovanović, a podeljena je na deset tematskih celina, prema motivu ili povodu za izdavanje marke.

Foto promo MPU

Vrhunski minijaturista Andrja Milenković

- Andreja Milenković je, od sredine šezdesetih do polovine osamdesetih godina prošlog veka, obradio gotovo sve teme koje su prikazane na redovnim i prigodnim izdanjima jugoslovenskih poštanskih maraka: pošta i saobraćaj, umetnost i arheogija, sport, kultura i humanitarne akcije, flora i fauna, turizam, sećanje na čuvene ličnosti i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda... - naglašava u tekstu kataloga Jovanović. - Upravo su serije prigodnih maraka imale velikog uspeha u ekonomskom i kulturološkom smislu, kod filatelista širom sveta.

Foto promo MPU

 

Kao vrstan minijaturista i poznavalac grafičkih i štamparskih tehnika, Milenković je, smatra autor omaža njegovom opusu, na maloj površini od nekoliko kvadratnih centimetara izvodio suptilne dizajnerske kompozicije po svojim nacrtima ili fotografskim predlošcima, tačno poznajući koji format crteža odgovara kom formatu marke:

- Na poštanskim markama različitih tematika i vrsta štampe vidimo kako se angažovao u svim aspektima nastanka maraka i kako je postao jedan od najznačajnijih umetnika grafičkih, vizuelnih i društvenih komunikacija u tadašnjoj Jugoslaviji - zaključuje Jovaanović.

Foto promo MPU

 

Uz autora postavke, na otvaranju, u ponedeljak, govoriće Biljana Jotić, direktorka MPU i Ljuba Todić, inženjer i saradnik Andreje Milenkovića. Eksponati na izložbi su iz zaostavštine koju je Ružica Arsenijević Milenković poklonila MPU tokom protekle četiri godine, kao i iz kolekcije maraka Vladana Čelebonovića.

Svetski relevantan opus

OPUS od više od šest stotina maraka za koje je dobio pregršt nagrada i priznanja, Milenković je ostvario radeći u Birou za poštanske marke, Zajednice jugoslovenskih PTT-a (kasnije "Jugomarka"), i postao svetski relevantan autor. Jedini je sa ovih prostora dobio nagradu za "najlepšu marku na svetu" na najvećoj svetskoj filatelističkoj izložbi u Italiji.

Foto promo MPU

 

Izradio je seriju povodom zimske Olimpijade u Sarajevu, ali i letnje u Los Anđelesu. Dizajnirao je čuvenu jugoslovensku novčanicu od 1.000 dinara ("golubicu"), logotip Beogradskog sajma, sva tri stepena ordena Svetog Save SPC...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije