NIKAD NE NAPUŠTAM SVOJE JUNAKE: Portugalski pisac Žoao Tordo predstavio tri romana na nedavno završenom sajmu knjiga

D. Matović

02. 11. 2023. u 15:27

PORTUGALSKI književnik Žoao Tordo je i scenarista, novinar, prevodilac i dobitnik nagrade "Žoze Saramago".

НИКАД НЕ НАПУШТАМ СВОЈЕ ЈУНАКЕ: Португалски писац Жоао Тордо представио три романа на недавно завршеном сајму књига

D. Matović

Sin popularnog pevača i tekstopisca Fernanda Torda gostovao je na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je na štandu "Čigoje" potpisivao romane "Zanos Sesilije Flus", "Raj po Larsu", "Oplakivanje Elijasa Groa" i družio se sa svojim čitaocima.

U svojim knjigama, Tordo zaranja u ljudsku dušu i sve ono najintimnije u njoj.

- Nema mnogo mog životnog iskustva u mojim knjigama - kaže nam Tordo. - Posredstvom neobičnih likova pokušavam da suočim čitaoce sa graničnim situacijama. Ako je moj junak u stanju očaja, pokušavam da otkrijem dokle nas to osećanje može odvesti - da li postoji nada za čoveka koji se suočio sa očajanjem i kako da povrati veru u život. Prolazeći kroz patnju i bol moji junaci otkrivaju pravu meru ljubavi.

Tordo kaže da svaki put kad piše novu knjigu ispred njega su mnoge nepoznanice:

- Poznat mi je ambijent u kome se radnja odvija, ali nikada ne znam kuda će me moji junaci odvesti. Apsolutno sam na nepoznatom terenu, kao što su i oni. Priču razvijam postepeno, jer želim da čitaoci osete tu neizvesnost sa kojom sam se kao pisac suočio. Često se dešava da ne znam da li ću uspeti da završim knjigu. Bojim se da neću moći tako da izdržim do kraja. Ali, nikad ne napuštam svoje junake. Zajedno prevazilazimo te krize. Mislim da je to jedan vid ljubavi.

Kao dete je bio povučen i stidljiv, dok je njegova sestra bliznakinja bila potpuno drugačija. Ona mu je pomogla da uživanje pronađe u pisanju. Danas ga zanimaju teme o odrastanju.

 

Zahtevan posao

TORDO je napisao 16 knjiga koje su objavljene i u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Argentini, Urugvaju, Brazilu. Živi u Lisabonu i uživa u vožnji bicikla, plivanju i sviranju gitare.

- Pisanje je veoma zahtevan posao, zbog toga moram da budem i fizički aktivan - kaže pisac.

- Mnogo je kriza kroz koje prolaze mladi ljudi. Oni mogu da skrenu sa pravog puta, ukoliko nemaju odgovarajuću podršku u porodici i među prijateljima. Takvi su moji junaci. Jedna od mojih tema je i odnos prema smrti, konačnosti u našoj zapadnoj kulturi. Oblačimo se u crno jer smrt vidimo kao tamnu pojavu. U drugim kulturama je drugačije. Oblače belo kada oplakuju jer smatraju da se kreću ka svetlu.

Tordo voli da piše dok drugi spavaju. Budi se rano jer u to vreme može da "uhvati" priče koje se vrzmaju oko nas i traže da budu ispričane.

- Ujutru lakše mogu da osetim fluidnost stvari koja mi je neophodna za pisanje - kaže pisac. - Želim da stvorim drugačiji svet, da junaci ulaze u romane i lako iz njih izlaze. Književnost nije lek, ali može da unese red u haos koji je u nama.

Kada je dobio Saramagovu nagradu, Tordo je imao 34 godine. U to vreme, kako kaže, nije bio siguran u sebe kao pisca, ali je znao da mora da sledi sopstveni put.

- Saramagova nagrada ne znači da treba da budem Saramago, niti da su njegove teme i moje. Mislim da svaki pisac počinje kao podržavalac drugih pisaca. Formirao sam se na literaturi pisaca iz istočnoevropskih zemalja. Najveći uticaj imali su ruski pisci Dostojevski, Gogolj i Čehov, ali i engleski književnici 18. i 19. veka. Pisce često pitaju zašto pišu, a niko ne pita vatrogasce ili advokate zašto se bave tim poslom - kaže pisac koji je sebi postavio cilj da može da živi od pisanja pre 40. godine i u tome je uspeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024