KOME JE KNEZ MIHAILO POSVETIO PESMU „ŠTO SE BORE MISLI MOJE“: Monografiji o omiljenom srpskom vladaru otkriva brojne tajne

D.B.M.

28. 10. 2023. u 17:20

BAŠ na drugi rođendan izdavačka kući „Huk“ dobila je Posebno priznanje Sajma knjiga za doprinos u oblasti nauke za delo „Knez Mihailo Obrenović (1823–1868)”, autora Danka Leovca.

КОМЕ ЈЕ КНЕЗ МИХАИЛО ПОСВЕТИО ПЕСМУ „ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ“:  Монографији о омиљеном српском владару открива бројне тајне

D.Matović

-Nagrada nam još više znači jer prvi put nastupamo na sajmu knjiga – kaže nam Milica Zorić, direktor izdavačke kuće „Huk“ koja je objavila monografiju. – Monografiju je pisao dr Danko Leovec, profesor na Filozofskom fakultetu. Imali smo ozbiljan tim, autor je deset godina radio na knjizi, uneo je mnogo novih činjenica o knezu Mihailu. U knjizi je mnogo do sada nepoznatih fotografija. Ovo je prva naučna knjiga o knezu Mihailu. Delo jeste naučno, ali je pisano romansijerskim stilom i  čita se u dahu.  

Autor prati život kneza Mihaila, najelokventnijeg vladara tadašnje Evrope  i najobrazovanijeg srpskog kneza 19. veka, koji je bio knez Srbije u dva navrata – prvi put od 1839. do 1842. kada je zbačen sa vlasti i drugi put od 1860. do 1868. godine kada je ubijen u atentatu na Košutnjaku.

-Knez Mihailo Obrenović je moj omiljeni vladar, ali prvi put sam se susrela sa mnogim nepoznanicama iz njegovog života – ističe Zorić. – Nisam znala ko su bili učesnici u atentatu, u knjizi su izveštaji sa suđenja, lekarski izveštaji posle ubistva, fotografije koje dokumentuju koliko je njegovo telo bilo izmasakrirano. Neke nepoznanice iz njegovog živata daju prostor za spekulacije, kao, na primer, za koju damu je napisao pesmu „Što se bore misli moje“ i da li je bio u ljubavnom odnosu sa svojom sestričinom Katarinom. Profesor Danko je sve to u knjizi razrešio. Pesma je nastala pre Katarininog rođenja, tako da sigurno nije posvećena toj dami. Monografiju bi valjalo svako da pročita, da vidi koju je žrtvu podnosio, i privatno i profesionalno da bi bio to što jeste. Žalosno je što su velike sile, u sprezi sa ljudima odavde, ubili čoveka koji je mogao da uradi još mnogo za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)