NAPOLEONOVA POVELJA I PREVEROVA POSVETA: Izuzetni eksponati privlače mnoge posetioce na štand "Pošte Srbije"

D. Bt.

23. 10. 2023. u 15:14

NA ŠTANDU "Pošte Srbije" pažnju posetilaca privlače izuzetni eksponati koje je izložilo Udruženje za kulturu "Adligat".

НАПОЛЕОНОВА ПОВЕЉА И ПРЕВЕРОВА ПОСВЕТА: Изузетни експонати привлаче многе посетиоце на штанд Поште Србије

Kočija prepuna knjiga, Foto D. Milovanović

Posebno je zanimljiva povelja cara Napoleona Bonaparte (1769-1821), dokument iz 1807, kojim je neprikosnoveni imperator pomilovao vojnika dezertera. Prema nekim tumačenjima, to je najverovatnije bio neki siromašni Sloven, Aleksandar Bernar Radelski, koji je dezertirao iz ruske vojske zato što nije želeo da ratuje. Francuzi su ga uhvatili i primorali da ratuje za njihovu zemlju ali je on i iz njihovih redova pobegao.

Uskoro su ga uhvatili i osudili na "16 godina nošenja kugle sa okovima i 1.500 franaka kazne". Smilovao mu se ipak imperator, kazna mu je oproštena ali je ponovo poslat u ratne redove. Na dokumentu su još tri potpisa, između ostalih i arhikancelara imperije Žan-Žaka de Kambaseresa, predsednika komisije jednog od autora slavnog Napoleonovog zakonika.

Foto Novosti

Foto Novosti

- Ono što je posebno fascinantno kod ovog dokumenta jeste svedočanstvo o neprikosnovenom pravnom uređenju francuske imperije - jedan običan dezerter prošao je komplikovane sudske procese a na kraju, da bi bio pomilovan, odobrenje je moralo da potpiše troje visokih činovnika i sam imperator.

Izložena je i Povelja kralja Luja XIV sa zlatnim pečatom i njegovim potpisom, kao i posveta čuvenog francuskog pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću. Pred čitaocima su i pisaće mašine Milovana Danojlića i Desanke Maksimović, kao i poznato pismo "Saveti mladom piscu" koje je Danilo Kiš svojevremeno uputio Milošu Jankoviću, sadašnjem predsedniku UKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)