"KUĆA" ZA ROĐENDAN: Novim naslovom, u režiji Voje Brajovića, Zvezdara teatar ulazi u četrdesetu sezonu

V.STRUGAR

06. 10. 2023. u 16:45

DRAMSKI prvenac glumca Nebojše Ilića, "Kuća" (u režiji Voje Brajovića)premijerno će biti izveden 8.oktobra u Zvezdara teatru - ovom predstavom naša pozorišna kuća ulazi u svoju jubilarnu, četrdesetu sezonu.

КУЋА ЗА РОЂЕНДАН: Новим насловом, у режији Воје Брајовића, Звездара театар улази у четрдесету сезону

foto "Novosti"

- Pred gledaocima će se naći mala, kamerna drama, prožeta s jednom vrstom fantastike, u žanru i duhu Zvezdara teatra - najavio je upravnik Dušan Kovačević novi naslov na repertoaru. - Može da se ispriča iz više uglova i svako će u njoj videti neki svoj problem i priču o našem raseljenju, koje nas je pratilo kroz dvadeseti vek. A,evo, prošli smo i četvrtinu 21. stoleća u potrazi za identitetom i pokušaju da definišemo šta je naša kuća i okućnica.

Kako ističe naš ugledni pisac, naziv komada ima više značenja, podsećajići da već dva veka traju seobe (što iz socijalnih razloga, što zbog ličnog usavršavanja),pa se tako trećina naroda nalazi u inostranstvu:

- Ovo je priča o porodici u rasejanju. Njihova kuća je mobilna: kad su tamo, čini im se da je bolja kuća ovde, kad su ovde, misle da im je kuća tamo - dodaje Kovačević.

Uz skromnu opasku da je upravo Dušan Kovačević svojim sugestijama značajno unapredio njegov tekst, Ilić je istakao da ga je oduvek intersovalo pitanje "stranstvovanja":

foto: N.Vukelić

- U Kanadi sam često imao priliku da razgovaram sa našim ljudima koji su formalno postali stranci. To je zanimljivo i bolno iskustvo,mislio sam kakva bih ja biljka bio da sam negde presađen. Onda sam shvatio da je dovoljno da se vozim kolima po svom gradu i shvatim da me vreme pretiče, na nivou promena u arhitekturi,jeziku, običajima. Često se i sam osećam kao stranac, pa i kad sam sam sa sobom. Blizak mi je i onaj hrišćanski uvid da smrti nema, da smo svi u jednoj kući i da večnost počinje ovde. Trudio sam se da komad bude duhovit,emotivan,gust,snažan i komunikativan,uz divnu muziku Vojislava Aralice koji je napravio ram za našu sliku.

Prvi čitalac Ilićevog komada bio je njegov kolega Branimir Brstina (s kojim u predstavi "deli" istu porodicu, budući da Brstina igra dedu, Nebojša oca, a mlada Ivana Zečević ćerku),a njih dvojica su istovremeno došli na istu ideju: da "Kuću" režira Voja Brajović.

- Potvrdilo se da nije najveća nesreća srpskog naroda tih pet stotina godina pod Turcima, već polovina tog vremena u rasejanju. Kuću stalno tražimo i imamo želju da budemo u svojoj kući. Preda mnom se našao divan tekst, osetio sam veliku odgovornost da ga pretvorim u predstavu - objašnjava Voja Brajović. - U njoj ima magičnog realizma koji vas inspiriše, a mi smo želeli da kod gledalaca probudimo najplemenitije emocije, od smeha do suza.

GDE SI, KUĆO?

TVORAC "Kuće" Nebojša Ilić otkriva da je pre izvođenja tekst poslao svom nekadašnjem kolegi Rastku Lupuloviću, sada episkopu Ilarionu. Komad mu se dopao i on mu je uzvratio podsećanjem da u našem narodu i dalje postoji onaj lep običaj, kada nekog dragog susretnemo, da mu se obratimo rečima: "Gde si,kućo"...

Između ostalog, objasnio je Ilić, da je izbor "pao" na Brajovića i zbog toga što je njegov stariji kolega, za razliku od mnogih glumaca, uvek umeo da vidi celinu. Tako je i ovog puta, uvideo šta sve može u tekstu još da se učita i da se tako otvore neki novi prostori za tri lika u tri čina.

- Na početku predstave moja junakinja je buntovna, željna slobode i kuće, doma u kome smo svi "svoji" i svi "naši". Ali, kuće se menjaju i večno traže - reči su Ivane Zečević.

Scenografiju i kostime za predstavu uradila je Jelisaveta Tatić Čuturilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!