DELA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Narodna biblioteka Srbije uvela nove, neobične trendove u najavljivanju svojih programa

D. Bogutović

27. 09. 2023. u 12:54

NOVE najave za tradicionalne "Večeri na Kosančiću", koje organizuje Narodna biblioteka Srbije, zbunile su poklonike ove manifestacije. Neki od njih reagovali su na Fejsbuk stranici NBS, pitajući se o čemu je reč, i dobili odgovor da je to delo - veštačke inteligencije.

ДЕЛА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Народна библиотека Србије увела нове, необичне трендове у најављивању својих програма

Kosančićev venac iz vizure veštačke inteligencije, Foto Narodna biblioteka Srbije

Portreti učesnika i ambijent na mestu srušene biblioteke, naime, "kreirani" su uz pomoć najnovije tehnologije. Veštačku inteligenciju je "u pogon" ovim povodom stavila Biljana Rakočević, dizajner u NBS.

Objašnjavajući razloge i povode za ovaj eksperiment, Milena Đorđijević, iz Narodne biblioteke Srbije, za naš list je rekla:

- Na polju veštačke inteligencije postoji mnoštvo algoritama pomoću kojih se neverovatnom brzinom generišu raznoliki sadržaji (slike, video, audio, tekst...). Više je razloga za odluku da koristimo usluge veštačke inteligencije u marketinške i promotivne svrhe. Prvi razlog je, reklo bi se, očigledan, budući da se na taj način neuporedivo brže kreiraju privlačni sadržaji kojima se najavljuju određeni programi.

To nam omogućava da se intenzivnije posvetimo kvalitetu samih književnih programa ili da tragamo za nekim novim i uzbudljivim mogućnostima njihove realizacije.

Kao drugi razlog, sagovornica je navela i to što veštačka inteligencija ima beskonačne mogućnosti u kreiranju novog dizajna koji nosi specifičnosti svakog programa ponaosob:

- A nije zanemarljiva činjenica da veštačka inteligencija nikada nije ljuta, neraspoložena i nezadovoljna. Treći razlog bi se ticao neke vrste intelektualnog podsticaja koji daje: uvek je raspoložena za nove ideje.

Na pitanje kakvi su planovi i budućnost vezani za usluge AI u tribinsko-programskim aktivnostima NBS, sagovornica odgovara:

- Uverena sam da će veštačka inteligencija imati svoje mesto i u prostoru književne kulture, ali je vidim isključivo kao alatku za proširenje područja naše borbe u kulturi.

Za kraj, želim da postavim pitanje: - Kako znate ko vam je zapravo na ova pitanja odgovorio? Možda sam ja, a možda je veštačka inteligencija.

Foto Narodna biblioteka Srbije/D. Dozet

Na ovaj način najavljene su večeri na kojima su učestvovali Dejan Aleksić, Uroš Petrović, Ivana Bašičević Antić i predstojeći (29. septembar) susret sa Slobodanom Vladušićem.

- Kada sam video svoju sliku na digitalnom plakatu koji je najavljivao moje gostovanje na Kosančićevom vencu, prvo mi je upalo u oči da to na slici liči na mene, ali da to nisam ja - iskreno za naš list svoje impresije prenosi Vladušić.

- Lično, nisam to shvatio ni kao neki veliki propust, pošto osoba na slici ima manje sedih od mene, a nisam ni neki naročito veliki narcis, pa da mi je stalo kako izgledam u ogledalu. Međutim, uskoro mi se javilo nekoliko prijatelja u vezi sa tom fotografijom i tako sam saznao da sam to zapravo ja viđen očima veštačke inteligencije. Drago mi je što sam sličan motiv već upotrebio u mom novom romanu, koji privodim kraju.

Uroš Petrović, Foto Narodna biblioteka Srbije/Z. Jovanović

Častio bih autora, a ne mogu

OVO "delo" veštačke inteligencije nam ukratko pokazuje njen pravi domašaj u sferi umetnosti: to liči na portret, ali nije portret, kao što nije ni fotografija - ističe Vladušić. - To je nešto što još uvek ne znamo šta je i zato nam je potrebna neka nova reč.

Ono što je izvesno, to je da bolju reklamu za neku promociju nikada do sada nisam dobio i zato mi je zaista žao što ne mogu da autora te ilustracije častim nekim pićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije