POZORIŠNE ISPOVESTI, ISKUSTVA I SEĆANJA: U selu Leušići predstavljene dve domaće predstave ovogodišnjeg, 57. Bitefa

V.STRUGAR

22. 09. 2023. u 11:18

LEUŠIĆI, jedno od sela takovskog kraja u kojima se odvijala čuvena "Misija Halijard", bilo je mesto susreta tima 57. Bitefa sa novinarima uoči novog izdanja: ovog puta bilo je reči o tri domaće predstave koje će se pojaviti (od 3. do 10. oktobra) na festivalskom programu.

ПОЗОРИШНЕ ИСПОВЕСТИ, ИСКУСТВА И СЕЋАЊА: У селу Леушићи представљене две домаће представе овогодишњег, 57. Битефа

foto V.Strugar

S namerom da ponude publici umetničke radove čija je zajednička linija kroz sve predstave - otpor, pobuna i nepristajanje - koselektorski tim odlučio se za slogan "Snago, ne pristaj da budeš nečija", uzimajući za moto stih ariljske pesnikinje Radmile Petrović iz pesme "Šuma, plug, jagorčevina". I baš u takvom ambijentu, "bitefovci" su obratili posebnu pažnju (ne govoreći, ovog puta, o "Božanstvenoj komediji" Beogradskog dramskog i Franka Kastorfa u Danu prologa), o dva ostvarenja - predstavi "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" Stanice Servis za savremeni ples i "Kao sve slobodne devojke" Ateljea 212.

- Bitef nije samo prezentacija onoga što iz sveta želimo u Beogradu da prikažemo, nego i preispitivanje na koje smo "visine" mi dospeli, u poređenju sa svetom. Važna inspiracija bile su nam ove tri predstave u domaćoj produkciji - istakao je Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i festivala.

Da je važno na ovom međunarodnom pozorišnom susretu podržati sve što je "bitefovsko", podsetila je koselektorka Ksenija Đurović, obraćajući pažnju i na prateći program (Bitef polifoniju) i mlade izvođače, kao i predavanje "Analiza pozorišta iz klasne pozicije i podela", predsednice žirija Ane Vujanović.

- "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" je plesna predstava koja je okupila šest umetnika, kako savremenih izvođača tako i onih zrelog doba, iza kojih su bogate karijere i umetničke prakse - rekao je Igor Koruga, koreograf i autor ove predstave. - Oni su svoj vrh dostizali osamdesetih godina prošlog veka i kasnije, u vreme turbulentnih političkih promena koje su uticale i na njihovu umetnost. Zato ovo nije ostvarenje koje se bavi samo savremenim plesom nego i arhiviranjem njihovog rada: različitih vrsta iskustava, ispovesti i sećanja. Zato je tema i odnos umetnika prema estetici, instituciji i samoodrživosti.

foto Bitef

- Predstava Ateljea 212 "Kao sve slobodne devojke" u režiji Selme Spahić, bavi se glasovima onih koji su marginalizovani, kao i propitivanjem izvođačkih okvira u dramskom teatru i repertoarskom pozorištu - naglašava dramaturg Dimitrije Kokanov.

Na novinarsko pitanje koliko su ova dva ostvarenja do sada imala izvođenja na matičnim scenama (Bitef teatru i Ateljeu), Koruga je objasnio da su od premijere u aprilu samo dva puta igrali na sceni, i to upravo zbog nedostatka adekvatnog prostora, dok je Kokanov istakao da predstava Selme Spahić i nije pravljena kao "kasa štih", pa zato i nije mnogo prisutna na repertoaru, pa i da je doživela oprečne reakcije - i negativne i pozitivne. Po rečima Latinovića, sve je to u skladu sa konceptom Bitefa, da predstavi šta se sve dešava u pozorišnoj praksi kako na stranim, tako i na našim scenama.

Majstori zanata

U SKLADU sa bitefovskom, nekonvencionalnom tradicijom (i domaćim programom) u Leušićima su se u pravljenju proje nadmetala dva "majstora": kako nastaje dobar proizvod demonstrirao je kulinar Lepi Brka, u čemu mu je "pripomogao" i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i istoimenog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)