U SUSRET 57. BITEFU, O PREDSTAVAMA KOJE ĆE BITI IZVEDENE OD 3. DO 10. OKTOBRA : Avangardna scena u više od pola veka

V.STRUGAR

09. 09. 2023. u 10:00

OVOGODIŠNjE 57. izdanje Bitefa održaće se u nesvakidašnjem terminu (od 3. do 10. oktobra u Beogradu), a kako je juče rečeno, pomeranje iz septembarskog kalendara motivisano je željom da ga otvori nemačka predstava "Deca sunca", u režiji Mateje Koležnika.

У СУСРЕТ 57. БИТЕФУ, О ПРЕДСТАВАМА КОЈЕ ЋЕ БИТИ ИЗВЕДЕНЕ ОД 3. ДО 10. ОКТОБРА :  Авангардна сцена у више од пола века

Bitef, Foto promo

Festival će se "uklopiti" i u budžet prethodnog izdanja, što znači da će raspolagati sa oko 60 miliona dinara. Od toga, Sekretarijat za kulturu grada Beograda izdvojio je više od 35 miliona, dok je Ministarstvo kulture za tu namenu usmerilo devet miliona, što je manje nego prošle godine. Bilo kako bilo, ističu čelnici Bitefa, uz pomoć sponzora "nadomestiće" se novac do punog iznosa.

Međunarodnim festivalskim žirijem predsedavaće prof. dr Ana Vujanović, a ostali članovi su Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa i dramatrškinja Iris Rafetziver. Petočlani žiri odlučivaće o najboljima i dodeliti im priznanja - Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov".

Kako je podsetio Miloš Latinović, direktor Bitefa, festival od 2018. godine ima podršku delegacije EU u Srbiji, kao jedna od najznačajnijih manifestacija na ovim prostorima.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, istakla je da je od početka saradnje njihova namera da podrže najnovije pozorišne tendencije:

- Kulturna scena Srbije ima toliko toga da ponudi i doprinese našem zajedničkom bogatom i raznolikom evropskom kulturnom prostoru. Zato nas ne čudi što je Srbija jedna od najuspešnijih učesnica našeg programa "Kreativna Evropa", glavnog pokretača Evropske unije za podršku kulturi, kako u EU, tako i u Srbiji - istakla je Halačeva, navodeći i lični motiv: - Moj pokojni svekar Goran Stefanovski govorio je o Bitefu kao blistavom primeru avangardne jugoslovenske scene i njegovim visokim dometima.

Gete Institut, naglašava njegov direktor Kristof Feldhues, podržava festival od njegovog nastanka - više od pola veka. Zatim se Feldhues posebno osvrnuo na "Decu sunca" u izvođenju Šaušplihausa iz Bohuma, kojim će ovogodišnje izdanje zvanično biti otvoreno. Reč je o komadu Maksima Gorkog, u režiji Mateje Koležnik:

- Mateja radnju postavlja u rane šezdesete godine, što omogućava pogled na drugo, a opet, ne toliko drugačije društvo i sve to predstavljeno na hiperrealističnoj scenografiji Orfea Fogta - naveo je Kristof Feldhues i napomenuo da je predstava bila u progaramu najuglednijeg pozorišnog festivala savremenih komada u Berlinu, gde je posebno isticana njegova savremenost naglašena tragičnim kontinuitetom individualnog neuspeha suprotstavljenog realnim izazovima vremena.

Marija Levanti, ambasadorka Grčke, govorila je o predstavi "Zbogom, Lindita" u režiji mladog reditelja Marija Banušija, u produkciji Narodnog pozorišta Grčke. Kako je rekla, reč je o projektu koji je izazvao posebno interesovanje u Atini.

- Ovo delo ispostavilo se kao iznenađenje u grčkim pozorišnim dešavanjima, jer je mladi 25-godišnji reditelj uspeo da dirne sve one koji su je videli - kazala je Levanti. - Mario Banuši je došao iz Albanije u Grčku sa šest godina, a uspomene iz rodnog mesta i iskustva iz svoje nove zemlje kreirao je predstavu u čijem središtu je tema suočavanja sa gubitkom i konačnog rastanka od najmilijih. U predstavi nema dijaloga, što je čini dostupnom svima.

U takmičarskom programu je i opera-performans "Sunce i more"(Litvanija), "Raspevana mladost" (Mađarska), Jeanne(Švedska), Wakatt (Belgija, Burkina Faso), kao i domaće produkcije "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" i "Kao i sve slobodne devojke".

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke.

Prateći program

PORED glavnog programa, umetnički direktor i selektor Nikita Milivojević skrenuo je pažnju i na prateći program 57. Bitefa, koji čine Susreti sa autorima, Bitef polifonija i Cirkobalkana. Cilj festivala je da i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa. Tim povodom prof. dr Ana Vujanović održaće predavanje "Od proleterijata do prekarijata - i nazad!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona