PET I PO NEDELJA VRHUNSKE UMETNOSTI : Organizatori najavili šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

S.B.

17. 08. 2023. u 13:50

MANIFESTACIJA „Kaleidoskop kulture“ u Novom Sadu, u svom šestom izdanju, od 7. septembra do 15. oktobra, okupiće više od 1.000 umetnika u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture, Distriktu i mreži kulturnih stanica.

ПЕТ И ПО НЕДЕЉА ВРХУНСКЕ УМЕТНОСТИ  : Организатори најавили шести Калеидоскоп културе у Новом Саду

V.Veličković

Najznačajniju smotru umetnika u ovom delu Evrope, tokom pet nedelja obeležiće predstavljanja svetskih imena, velikana srpske kulture i mladih stvaralaca u usponu, koji će slaviti 40 dana kulture zajedništva i odgovoriti na umetnički koncept „Neraskidive veze“.

To su juče u razgovoru sa novinarima potvrdili Stefan Milenković, violinista, Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu, Sonja Leštar, rediteljka i Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad EPK“, koji su u prvi plan istakli evropski prepoznatljiv programski koncept i značaj manifestacije.

- Novi Sad je jedina Evropska prestonica kulture radila četiri godine pre, godinu titule, i nastavila posle sa definisanim programom pet vrsta kulture u pet nedelja manifestacije, kreirajući to što se i danas dešava umetničkim konceptom neraskidivih veza. Suština poduhvata, koji traje 40 dana, je upriličiti našim sugrađanima i gostima grada susret sa najećim imenima umetnosti i svedočiti stvaranju novih umetničkih zvezda- rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije.

Na otvaranju će 7. septembra na Korzou, uz Vojvođanski simfonijski orkestar, nastupiti Peter Bence, jedan od najpopularnijih pijanista sveta, a 8. septembra u Distriktu biće premijera multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“.

Manifestaciju će svakako obeležiti jedan od najpopularnijih džez muzičara, Džejson Majls, svetski virtuoz, Stefan Milenković, najznačajnija imena književnosti Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, Danica Vukićević...

Publika će imati priliku da vidi izložbu dela velikana srpske umetnosti među kojima su Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjović, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović...

- To je tradicionalno okupljanje građana, umetnika, ustanova i institucija oko sadržaja koje zajednički kreiraju i doprinose bogaćenju kulturne matrice i oplemenjivanju života grada. Mrežu od devet Kulturnih stanica, Grad će proširiti na dve nove adrese, u Stepanovićevu, 12. septembra koncertom Stefana Milenkovića, i na Telepu, Mađarski kulturni centar, „Petefi Šandor“- najavio je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Klupko kulture

- Kaleidoskop kulture je nešto, što je na najlepši mogući način neizbežno za bilo koga u Novom Sadu- ocenjuje Stefan Milenković, violinista.- Prosto, ulazite u to jedno klupko kulture i kontakt sa tom atmosferom koju, kao jedan svetski festival, Kaleidoskop kulture stvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja