NA KONKURSU FCS ZA FINANSIRANJE DUGOMETRAŽNIH IGRANIH OSTVARENJA: Državni novac za tri filma

M. Kralj

23. 07. 2023. u 18:40

NA konkursu Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje domaćih dugometražnih igranih filmova, od 21 prijavljenog projekta, prošla su tri.

НА КОНКУРСУ ФЦС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ДУГОМЕТРАЖНИХ ИГРАНИХ ОСТВАРЕЊА: Државни новац за три филма

Foto promo

Tako će iz državnog budžeta biti finansirana "Narodna drama", rediteljke Mirjane Karanović, "Pepeo u boji" Koste Đorđevića i "Naš otac", Hadži-Aleksandra Đurovića.

Konkursna komisija FCS, konstatovala je da ova tri projekta "u najvećoj meri ispunjavaju kriterijume" i svoj predlog poslala Upravnom odboru. Odluku, od 10. jula je ispred UO potpisao Miroslav Lekić, predsednik UO, a još traje petnaestodnevni rok za žalbu Ministarstvu kulture.

U obrazloženju komisije, o filmu Mirjane Karanović (prema scenariju koji je Bojan Vuletić napisao na osnovu istoimene drame Olge Dimitrijević), čija tema se odnosi na prava i položaj žena, između ostalog stoji:

- Verujemo da ovaj projekat ima potencijal da očara publiku, izazove snažne emocije i izvrši značajan uticaj kako na domaću, tako i na međunarodnu festivalsku i bioskopsku publiku.

Ovaj film će biti podržan sa gotovo 50 miliona dinara, a bezmalo identično novca namenjeno je za "Našeg oca", koji reditelj i scenarista Hadži-Aleksandar Đurović radi prema istoimenom bestseleru svoje majke Ljiljane Habjanović Đurović. Komisija je ocenila da je autor, koji je svojim prethodnim delom "Sveta Petka krst u pustinji", dao nešto novo u našoj kinematografiji, te da ovaj njegov projekat "pokazuje punu autorsku zrelost, nudi jasna rediteljska rešenja, viziju i kocept budućeg filma, kao i njegov vizuelni i zvučni idetitet".

Gotovo duplo manje novca od ova dva dobio je Đorđevićev "Pepeo u boji" - nešto više od 26 miliona dinara. Konstatujući da se reditelj dokazao u domenu niskobudžetnih projekata, komisija je istakla da ovo četvrto Đorđevićevo ostvarenje "poseduje potencijal za jedan važan generacijski film".

Ispod crte ostalo je 18 kandidata, a među njima su i značajna imena naše kinematografije. Za podršku je uskraćen poslednji deo trilogije Srđana Dragojevića - "Štakori", koji se nadovezuju na "Lepa sela, lepo gore" i "Rane".

- Utisak komisije je, ipak, da muzičke scene još uvek nisu dovoljno razrađene i uspešno uklopljene u strukturu ovog filma, a da mnoštvo likova i linija priče čine da se čitalac teško povezuje sa likovima na emotivnom nivou. Komisija je, zbog navedenog, na ovom konkursu dala prednost drugim projektima - piše u obrazloženju.

Zeleno svetlo nije dobio ni veteran Goran Marković za "Petparački život", uz zaključak komisije da "ono što ovom zanimljivom i znalački napisanom scenariju nedostaje je uverljivost".

Ostali ispod crte

BEZ novčane podrške države ostali su i "Nosio je crnu traku" Nemanje Ćeranića, "Brionska priča" Arsena Antona Ostojića, "Čuvar ikone svetog Đorđa" Đorđa Stanimirovića, "Soba za dečaka" Miloša Avramovića, "Usud" Stefana Maleševića, "U sigurnim rukama" Ivice Vidanovića i Branislava Jevtića. Nisu prošli ni "Poslednji manastir" Stojana Stojčića, "Med" Darka Nikolića, "Sveti izvor" Mladena Đorđevića, "Presuda" Ivana Denića, "Što se bore misli moje" Milorada Milenkovića, "Rupa" Marka Sopića, "Odjek" Ivice Vidanovića, "Kiklopi" Miloša Ljubomirovića, "Vreli mesec" Nenada Pavlovića i "Ciklus" Jelene Stojković i Marka Jovičića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)