KAD JE KOMŠIJA BIO ROD: Zbirka eseja poznatih umetnika iz regiona podseća na prohujala vremena

D. Matović

23. 07. 2023. u 08:00

ZBIRKA eseja "Komšije" vodi čitaoce u svet prošlih vremena, kad su susedi bili prijatelji, porodica i oslonac. Kad su se komšije poznavale po imenu, kad su se delile radosti i tuge, teret života nosio s osmehom na licu, a nacionalna i verska pripadnost nisu bile prepreke.

КАД ЈЕ КОМШИЈА БИО РОД: Збирка есеја познатих уметника из региона подсећа на прохујала времена

Foto: Z. Knežević

Najnovije izdanje "Vukotić medije" govori i o tome šta je danas od svega toga ostalo. Tekstove su napisali poznati umetnici iz regiona, među kojima su: Ljubica Arsić, Dragan Velikić, Ante Tomić, Rajko Grlić, Jagoš Marković, Rade Šerbedžija, Mihailo Pantić, Ratko Božović, dr Nele Karajlić, Muharem Bazdulj...

- Komšije su bile važan deo života u zajednici koja više ne postoji - ističe kulturolog Ratko Božović. - I sve što je postojalo, toga više nema. Porodica je bila uporište komšijske uzajamnosti, bliskosti i solidarnosti. Bilo je to vreme kada se kućna vrata nisu zaključavala, a komšije su doživljavane kao "rod rođeni". Njihovi gotovo ustaljeni susreti bili su alternativa dosadnom i obezličenom svakodnevlju....

Jagoš Marković, Foto Tanjug

 

Iskustva autora iz Srbije, Hrvatske, BiH i drugih delova nekadašnje Jugoslavije, prepliću se i stvaraju sliku života u regionu. U svojoj priči Tanja Stupar Trifunović opisuje odlazak u porodičnu seosku kuću koja krije velike tajne i u kojoj otvaraju vrata čekajući komšiluk "da dođe, da zaviri, da vidi šta sve ima unutra, da sve o nama sazna što meni nije uspelo".

Dok na sebi svojstven način Muharem Bazdulj, u tekstu koji je priložio ovoj hrestomatiji podseća:

- Ima ona anegdota iz Haškog tribunala gde jedan svedok za nekog optuženog kaže bio je dobar komšija, a onda se odao genocidu.

ŠTA NAM SE DOGODILO

U PRIČI "Komšije, ponovo" Rade Šerbedžija traga za odgovorom na pitanje "kako su se to naši narodi, koji su se do juče grlili i ljubili zaogrnuti u imaginarni plašt bratstva i jedinstva, preko noći pretvorili u zaklete neprijatelje".

- Šta se dogodilo tim našim komšijama da su tako brzo zaboravili sve one ljubavi i prijateljstva kojima su se zasipali od 1945, pa sve do početka devedesetih - pita se Šerbedžija. - Povesničari pišu o tome velike knjige i one se drastično razlikuju, opisujući iste događaje na drugačiji način.

Jugoslavija je, piše Gojko Božović, nestala pre 30 godina, a mi se i dalje ponašamo kao da živimo među njenim ruševinama:

- Niti smo u stanju da prevladamo prošlost, niti smo u stanju da otvoreno razgovaramo, niti preispitujemo sebe. Kriza s kojom je nestala Jugoslavija prelila se na najveći deo njenog geografskog prostora i u decenijama kada je odavno nema. Vreme koje je proteklo nije smanjilo potencijal nesporazuma i nerazumevanja.

Foto: Printskrin

 

Osim osećanja nostalgije, knjiga "Komšije" dotiče i univerzalne teme kao što su ljubav, prijateljstvo, empatija i suočavanje sa teškoćama života. Pisci su preneli lična osećanja povodom raspada SFRJ, kao i lepe uspomene iz prohujalih vremena. Karajlić je napisao priču o komšiji koji je iz Sarajeva otišao da živi u Kvebek, dok je Petar Peca Popović priču o raspadu države naslovio "Pamtim samo sretne dane".

- I danas mogu da kažem bez imalo patetike, sa iskrenošću zbilje radi: bivša Jugoslavija je moj najlepši kulturni prostor. Moja porodica, moja otvorena i razigrana scena. Prijateljska. Dobromisleća. Toplog srca i meke duše - ovako počinje priča Jagoša Markovića koju je naslovio "Sve je to moja scena". - U meni srećno žive sva vremena. I Podgorica. I Dubrovnik, i Tuzla, i Beograd, i Sombor, i Rijeka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu