NOVI FILM KRISTOFERA NOLANA "OPENHAJMER": Postadoh smrt, uništitelj svetova

Miljana Kralj

11. 07. 2023. u 13:09

I DOK senka atomske pečurke, koja se prvi put nadvila nad pustinjom Novog Meksika, pre tačko 78 godina, 16. jula, i ovog varljivog leta zlokobno preti svetu suočenom sa mogućim nuklearnim ratom (u Ukrajni, Rusiji, ili širom planete...), iz Holivuda najavljuju "eksploziju" novog hita, čiji je naslovni junak američki fizičar Robert Openhajmer (1904-1967) - upravo "otac" tog najsmrtonosnijeg oružja upotrebljenog u istoriji ratovanja.

НОВИ ФИЛМ КРИСТОФЕРА НОЛАНА ОПЕНХАЈМЕР: Постадох смрт, уништитељ светова

Foto Universal Pictures

Film "Openhajmer", čija se premijera očekuje 21. jula, poveren je rediteljskoj zvezdi Kristoferu Nolanu, proslavljenom serijalom o jednom drugačijem heroju - Betmenu. Novo delo koje najavljuje kao jedinstven bioskopski doživljaj, bazirao je na Pulicerovom nagradom ovenčanoj knjizi istoričara Kaja Berda i publiciste Martina Šervina - "Američki Prometej - trijumf i tragedija Roberta Openhajmera".

Ovaj tandem je biografiju - briljntnog naučnika kome je na postdiplomskim studijama mentor bio Maks Born; uticajnog profesora koga su studenti imitirali čak i tako što su nosili iste šešire širokog oboda i držali cigaretu na ivici usna; vođe projekta Menhetn u okviru koga je konstruisana i testirana atomska bomba koja će početkom avgusta 1945. razoriti Hirošimu i Nagasaki; ali i žrtve "lova na veštice" antikomunističkog senatora Makartija - proučavao 25 godina i napisao je na čak 800 stranica!

- Openhajmrova priča otvara sva nemoguća pitanja - izjavio je Nolan za "Varajati". - To su neverovatne etičke dileme, paradoksi. U ovoj priči nema lakih odgovora.

FILM Kilijan Marfi u naslovnoj ulozi, Foto Universal Pictures

Upravo su teška moralna preispitivanja o svrsi nauke i mogućim fatalnim posledicama njenih dostignuća, ono što je obeležilo tragičnost Openhajmerovog života započetog sa "zlatnom kašikom u ustima". Rođen u porodici jevrejskih doseljenika iz Nemačke, koji su pripadale najvišoj društvenoj klasi (zidove roditeljske kuće krasile su slike Van Goga i Pikasa), obdaren izuzetnim umom, obrazovanje je sticao na najboljim školama i univerzitetima (Harvard, Kembridž, Univerzitet u Getingenu). Uz vrhunska dostignuća u fizici do kojih dolaze već u ranim dvadesetim godinama, razvija nesvakidašnje široku erudiciju, i autentičnu sklonost ka poeziji i filozofiji.

SNIMANjE Režiser Kristofer Nolan na setu, Foto Universal Pictures

I upravo ga je, prema svedočenju biografa, potreba da doprinese humanijem svetu, u kome će Hitler i sile Osovine biti zaustavljeni moćnim oružjem, motivisati da na poziv američke vlade formira tajnu laboratoriju u Los Alamosu, u kome će oko ove zamisli okupiti kolege, među kojima su uglavnom bili dobitnici Nobelove nagrade. Ali, kada je "Enola Gej" ispustila svoju pošast, sve se promenilo...

- U dve zastrašujuće eksplozije sprženo je i smrtno ozračeno preko 200.000 civila - piše Svetozar Poštić, u knjizi "Kratka istorija američke kulture, delom uspomene", koja se, između ostalog bavi kotradikcijama ovog naučnika. - Vapaj nevinih čuo se do neba. "Ruke su mi krvave", izjavio je Openhajmer na prvom i jedinom sastanku sa novim predsednikom SAD, Harijem Trumanom. Trumanu se neće svideti ova izjava i podržaće savetnike koji su preporučili trku u naoružanju sa Sovjetskim Savezom. Niko nije sumnjao da Ujka Džo, Staljin, već pravi svoju bombu, naročito nakon otkrivanja nekoliko sovjetskih špijuna u Los Alamosu. Svetski rat se jedva završio, a novi, hladni, već je započeo.

SUSRET Sa Albertom Ajnštajnom, Foto Vikipedija

Ni punu deceniju potom, Openhajmera je stigao novi izazov: sumnja za špijunažu za račun Sovjeta, i suđenje, od koga se nikada nije oporavio. Oduzeta mu je mogućnost da radi na vladinim projektima, povukao se na Prinston, jedrio na Devičanskim ostrvima... Kako piše Postić u svom delu, pred kraj života se odao kontemplaciji i filozofskom posmatranju proteklog života, a dva meseca pred smrt, novinar Tomas Morgan zatekao ga je kako posmatra jesenje drveće i jezerce kroz prozor svoje radne sobe:

- Rak grla prouzrokovan četrdesetogodišnjim lančanim pušenjem već je bio metastazirao. "Bio je slab i više nije bio onaj vitki čovek koji vas je opčinjavao kao kakav genijalni kauboj. Bore na njegovom licu bile su duboke. Njegova nekad bujna, kovrdžava kosa sada je ličila na belu izmaglicu. Pa ipak, kod njega je preovlađivala gracioznost." Kada je njihov razgovor prerastao u filozofski, Openhajmer je naglasio reč "odgovornost".

Vizuelni efekti i moćni glumci

KAO i u prethodnim Nolanovim filmovima, najavljuje se snažan vizuelni doživljaj, uz posebne efekte, ali i prvorazredna glumačka ekipa. Film se žanrovski svrstava u triler, a naslovnu ulogu tumačiće Kilijen Marfi. U ostalim ulogama pojaviće se Met Dejmon, Robert Dauni Džunior, Emili Blant.

Između ostalog, naučnik je Morganu rekao: "Ne govorim o znanju, već o ograničenju u vezi sa onim što možeš da učiniš...Nema smislene odgovornosti bez moći. To može biti samo moć nad onim što sam radiš, ali uvećano znanje, uvećano zadovoljstvo povećavaju i domen u kom je odgovornost moguća."

Robert Openhajmer, Foto Vikipedija

Dok je u jednom drugom razgovoru, evocirajući događaje tog 16. jula 1945. aludirao na svoj omiljeni idijiski ep "Bahdavat gitu":

- Znali smo da svet neće biti isti. Neki su se smejali, neki su plakali, većina je ćutala.

Sećam se stiha iz hinduističkog dela "Pesma Gospodnja", Višnu pokušava da ubedi Princa da obavi svoju dužnost i, s namerom da ga impresionira, uzima svoj oblik sa mnoštvo ruku i kaže: "Sada postadoh smrt, uništitelj svetova." Pretpostavljam da je svako od nas tako mislio, na ovaj ili onaj način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!