U OKU NEBO IZNAD GRAČANICE: Najstarija novinsko izdavačka kuća na KiM- "Panorama - Jedinstvo" predstvaila izdanja u UKS

M.A.K.

02. 07. 2023. u 19:12

OD Vidovdana do Vidovdana, najstarije novinsko izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji - "Panorama - Jedinstva", veliki praznik obeležava predstavljanjem svojih izdanja, kako je to bilo, minulog petka, u Udruženju književnika Srbije.

У ОКУ НЕБО ИЗНАД ГРАЧАНИЦЕ: Најстарија новинско издавачка кућа на КиМ- Панорама - Јединство предстваила издања у УКС

Foto Panorama- Jednistvo

Direktorka kuće koja je već decenijama prognana iz Prištine, Rada Komazec, podsetila je da je kod Rimljana izgnanstvo bilo teže od smrtne presude. Ipak, ne odustaju, pa se njihova izdavačka delatnost uzdigla poput ptice feniks, boreći se za civilizacijske tekovine čovečanstva - pravo na jezik i kulturu, koje su preci sačuvali kao nemerljivo kulturno blago na Kosovu i Metohiji.

Foto Panorama- Jednistvo

Rada Komazec

- Ukoliko nosite u srcu Kosovski zavet, a u oku nebo iznad Gračanice, Pećke patrijaršije, Dečana i Ljeviške na putu ste pravednika i biće izlaza - istakla je Rada Komazec. - Upravo tako hoda "Jedinstvo" i njegova izdavačka delatnost već osam decenija. Hoda kao i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Hoda, pada, trpi, ali i ustaje.

Nastavljajući bogatu tradiciju vrednu poštovanja, uz predan rad i profesionalnu saradnju sa autorima, oslanjajući se na kvalitet i nacionalnu odgovornost, i između dva Vidovdana, objavili su nekoliko značajnih naslova. Među tim dragocenim izdanjima u proteklih godinu dana su i "Mali čarobnjaci" Milutina Đuričkovića, "Sedam jutara sutra" Radosava Stojanovića, "Koj puši duvana", autora Ljubomira Vučkovića, četiri sveske časopisa "Stremljenja". Posebno se izvaja zbirka pripovedaka "Put za Dečane", vajara i akademika Svetomira Arsića Basare, koja se, prema rečima Rade Komazec, sastoji od autobiografskih priča autora stasalog u selu Sevce, na obroncima Šar-planine.

Obaveza čuvanja ćirilice

STVARANjE literature na Kosovu i Metohiji u ovim vremenima nije samo vid izražavanja izuzetne umetničke lepote već i pisane reči i kulture srpskog naroda pod kosovskim nebom - kazala je direktorka i urednica ovih izdanja Rada Komazec. - Jer, sve dok se na Kosovu i Metohiji govori srpskim jezikom, pišu i čitaju ćirilične knjige, Srbi na KiM imaju budućnost. Na tom putu borbe za očuvanje srpske kulture, jezika, pisma i uopšte identiteta sveta je misija "Jedinstva" i njegovih izdanja.

O pričama "Koj puši duvana" Ljubomira Vučkovića, pisanim na prizrensko-timočkom dijalektu, kao i o dramskim tekstovima za decu kosovskih stvaralaca koje sakupio i uredio Milutin Đuričković govorila je Milica Lilić Jeftimijević, dok je Radomir Stojanović, pesnik i bivši urednik "Stremljenja", podsetio na šest decenija dugu tradiciju ovog časopisa za kulturu i književnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)