MUCI MI JE OTVORIO VRATA POZORIŠTA: Bijenalna nagrada "LJubomir Draškić" pripala Tanji Mandić Rigonat

V.STRUGAR

21. 06. 2023. u 13:09

REDITELjKA Tanja Mandić Rigonat ovogodišnja je dobitnica Nagrade "Ljubomir Muci Draškić" - odlučio je jednoglasno glumački žiri kojim je predsedavala Svetlana Bojković, a čiji članovi su bili Gorica Popović i Tihomir Stanić.

МУЦИ МИ ЈЕ ОТВОРИО ВРАТА ПОЗОРИШТА: Бијенална награда Љубомир Драшкић припала Тањи Мандић Ригонат

foto: N. Skenderija

Ovo ugledno priznanje dobitnici je pripalo za režiju predstave "Naš razred", Tadeuša Slobođaneka, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. Nagrada sa imenom našeg velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212, dodeljuje se bijenalno za izuzetan rediteljski pristup u radu sa glumcima i kreativno rediteljsko ostvarenje.

- U predstavi "Naš razred", Tanja Mandić Rigonat se hrabro uhvatila u koštac sa temom, koja bolno i katarzično odjekuje u gledalištu. Priča je o progonu i ubijanju Jevreja u jednom manjem poljskom mestu, za vreme Drugog svetskog rata. Radnja se proteže od 1925. i traje do početka 21. veka - podsetila je predsednica žirija Svetlana Bojković. - Tema postaje univerzalna, jer govori o rađanju i razvijanju zla u ljudima, o ponorima ljudskog duha, o onim dobrim i onim najmračnijim osobinama ljudi, krivici, iskupljenju, nezamislivim zločinima koje je čovek u stanju da učini svom bližnjem. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat je, osim režije, uradila i adaptaciju teksta i izbor muzike, koja se uživo izvodi na sceni. Sve to prati njenu rediteljsku koncepciju, koja je smela, snažna i bespoštedna.

Takođe, ističe se i da je veliki kvalitet predstave rad sa mladim glumcima koji su, puni energije, izvrsno izneli na scenu tragične, surove priče.

"Danas, u vreme u kome se zlo veoma vidljivo pomalja i preti u svetu i sve nas uznemiruje, predstava 'Naš razred' nas bolno podseća na večitu temu borbe dobra i zla" - zaključuje se u obrazloženju.

"OČEVI" I "SITNICE"

NAGRADA se sastoji od plakete sa likom Ljubomira Mucija Draškića (rad vajara Miroljuba Stamenkovića), unikatne diplome, (rad slikara Ljube Milunovića) i novčanog dela.

Ove godine u najužoj konkurenciji bile su još dve predstave,takođe realizovane na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu: "Očevi i oci" reditelja Veljka Mićunovića i "Sitnice koje život znače" Andreja Nosova.

- Diplomirala sam u Ateljeu 212. Muci Draškić mi je otvorio vrata profesionalnog pozorišta. Došla sam kod njega, donela mu projekat "Gospođice Julije" i taj razgovor je trajao petnaestak minuta... Nisam mogla da verujem da mi se otvaraju vrata teatra - kaže u izjavi, za "Večernje novosti", Tanja Mandić Rigonat. - Pamtim ga kao izrazito pozorišnog čoveka, veoma obrazovanog i duhovitog, koji mi je dao prvu, pravu priliku. Priznanje je za mene značajno iz više razloga. Nosi ime čoveka koji je izuzetno značio u teatru, a velika je stvar i što ovo priznanje glumci dodeljuju reditelju. Glumci su u mom životu imali važno mesto. Oni su bili ti koji su me pozivali da radim i zahvaljujući njima imala sam nekakav kontinuitet u svojoj rediteljskoj priči. Spadam među reditelje koji vole i cene posvećene i prosvećene glumce. Nikad ih nisam gledala kroz fah. Moja su inspiracija i zato mi je izuzetno važno ovo priznanje.

Dobitnica dodaje da je "Naš razred" poseban u njenom životu i zbog toga što je radila sa mladim ansamblom, u kome su svi napravili izutetne uloge.

Inače, priznanje sa imenom Ljubomira Mucija Draškića ustanovljeno je 2005. godine, odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda, a dodeljuje se za predstave nastale na beogradskim scenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)