NASTUP SRBIJE NA ČUVENOM KVADRIJENALU SCENSKOG DIZAJNA I PROSTORA: Dve nagrade u Pragu

M.A.K.

15. 06. 2023. u 17:37

OBE izložbe sa kojima je Srbija učestvovala na Kvadrijenalu u Pragu ovenčane su priznanjima.

НАСТУП СРБИЈЕ НА ЧУВЕНОМ КВАДРИЈЕНАЛУ СЦЕНСКОГ ДИЗАЈНА И ПРОСТОРА: Две награде у Прагу

Ministarstvo kulture

Na prestižnoj svetskoj smotri scenskog dizajna i scenskog prostora, nagrada za najmaštovitiji koncept pripala je našoj studentskoj postavci "Sanjarenje", dok je u kategoriji zemalja i regiona, za aktiviranje zajednice nagrađen projekat Moonshine piano.

Obe naša nastupa su, od 8. do 18. juna, locirana na Praškoj tržnici, a do sada je Srbija na ovoj manifestaciji samo jednom nagrađena, i to 2015. - Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga.

Nežnost i odgovornost

PREDSTAVNICI naše zemlje nastupili su pod zajedničkom temom pod nazivom "O nežnosti, snovima i odgovornosti". Komesarke nastupa i kustoskinje su Biljana Jotić i Tatjana Dadić Dinulović, a organizator Muzej primenjene umetnosti

U obrazloženju žirija, koji je nagrade i priznanja dodelio za 20 autorskih timova, navodi se da je Kvadrijenale obeležilila bogata mašta autora, kao i veštine koje su uložene u kreiranje i instaliranje izložbi zemalja i regiona u vezi sa glavnom temom - Rare (retko, posebno, izuzetno).

Naša nacionalna postavka, zamišljena je kao višeslojna "pripovedačka mašina", koja uključuje predstavnike savremene pozorišne (i nepozorišne) scene u Srbiji. Njen centralni element je neka vrsta "rekvizita za razgovor", nastala od odbačenog klavira i mikrodestilerije. Kustos postavke, izabran na javnom konkursu je Miodrag Kuč, arhitekta i scenski dizajner koji živi i radi na relaciji Berlin - Novi Sad.

Studentska izložba bavi se transakcijom snova i koncipirana je kao zajednički umetnički rad petnaest studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih na javnom konkursu, dok je kustoski tim predvodila Aleksandra Pešterac.

Ministarstvo kulture

"Sanjarenje", izložba srpskih studenata

- Priznanja za oba predstavnika, studentski i nacionalni tim u Paviljonu Srbije, pokazatelj su zapažene uloge naših umetnika i naših ustanova kulture na svetskoj kulturnoj mapi i predstavljaju rezultat predanog ulaganja i podrške Ministarstva kulture i Vlade Srbije međunarodnom nastupu naših umetnika - istakla je Maja Gojković, ministarka kulture. - Kultura je veoma važna za sliku koju jedna država o sebi šalje u svet, a nastup i nagrade na Praškom kvadrijenalu potvrđuju još jednom da je naša umetnost deo evropske i svetske scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave