KOSOVSKI ZAVIČAJ - TEMELJ SPOZNAJE: Knjiga pripovedaka "Put za Dečane", akademika Svetomira Arsića Basare

M. Kralj

12. 06. 2023. u 17:58

VETERAN naše likovne umetnosti, vajar i akademik Svetomir Arsić Basara (1928), koji se u umetnosti pisane reči, uz studije o skulpturi, dokazao i likovnim kritikama i pripovetkama, oglasio se novom proznom knjigom "Put za Dečane".

КОСОВСКИ ЗАВИЧАЈ - ТЕМЕЉ СПОЗНАЈЕ: Књига приповедака Пут за Дечане, академика Светомира Арсића Басаре

Foto promo, Arhiva Novosti

Knjigu je objavila IK "Panorama Jedinstvo", čija direktorka Rada Komazec u recenziji ističe da je protagonista ovih pripovedaka sam Basara. Kao pripovedač, okrenut je svetu prirode, oblikujući svoje junake kojima je život bez prirode nezamisliv, ona ih i greje i hrani, ali biva ponekad i surova prema njima:

- Kroz prikaz detinjstva od najranijih sećanja odrasli pripovedač se seća kroz narativne sekvence i fragmentarno donosi prikaze ljudi i događaja koje procenjuje značajnim za proces formiranja ličnog identiteta.

Rođen podno Šar-planine, u selu Sevac u kome je završio osnovnu školu, a pre nego što se uputio u nišku Školu primenjenih umetnosti, potom i beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, Basara je nižu gimnaziju pohađao u Uroševcu, višu u Kosovskoj Mitrovici. Njegova nova knjiga se kao dominantnom temom bavi upravo ovim delom bogate biografije našeg uglednog umetnika: detinjstvom i odrastanjem u siromaštvu.

Foto promo, Arhiva Novosti

 

- Iako svaka pripovetka ima ličnu vremensku dinamiku, koja je nezavisna od druge, one funkcionišu i u tekstualnoj celini, što čitaocu omogućava praćenje pripovedačevog života pre njegovog rođenja, kroz lik majke kao devojčice, robinje u tursko doba. Odabir svakodnevnih događaja, kao središnjeg motiva, u dočaravanju zbilje, ali i iznošenjem dramatičnih događaja u čitaocu se budi saosećanje i sentimentalnost prema likovima, a posebno nejakom dečaku, slugi Gali - otkriva Rada Komazec.

Istorijski značaj

OVE pripovetke imaju i širi istorijski značaj o jednom vremenu i životu srpskog siromašnog seljaka na Kosovu i Metohiji u ratovima, a posebno Drugom svetskom ratu, čiji je pripovedač bio i učesnik - piše između ostalog u recenziji knjige.

Zavičaj je, kako objašnjava, temelj autorove spoznaje:

- Pripovedač, iako u zrelom dobu i prognan iz zavičaja, seća se svih detalja, livada, potoka, Šare, prevoja, klanaca, provalija i sa posebnim sentimentom opisuje svoj zavičaj...Čitalac ulazi u svet na granici sna i jave, socijalno angažovane tendencije i realistične tradicije okrenut razmišljanju čovekovog identiteta i mogućnost njegovog samoostvarenja i osmišljenja. On svojim realističnim pristupom i istaknutom moralno-psihološkom sastavnicom razotkriva specifičnu sopstvenu etičku koncepciju sveta i čoveka - zaključuje se u recenziji zbirke pripovedaka "Put u Dečane", akademika Svetomira Arsića Basare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu