VIŠE SOLIDARNOSTI I POŠTOVANJA ZA ŽENE U Zemunu obeležen Nacionalni dan rodne ravnopravnosti

S.V.

12. 06. 2023. u 16:40

U VELELEPNOM zdanju Spirtine kuće u Zemunu sinoć je obeležen Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, u znak sećanja na dan kada je ukazom kneza Mihaila 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

ВИШЕ СОЛИДАРНОСТИ И ПОШТОВАЊА ЗА ЖЕНЕ У Земуну обележен Национални дан родне равноправности

Foto: Zoran Jovanovic

Ministarka kulture Maja Gojković, koja se nalazi na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da 11. jun treba da se obeležava na jednak način, sa istom strašću i posvećenošću kao za Dan žena.

- Kada je knez Mihailo odobrio da se otvori škola za devojčice i žene, to je u ono vreme bio zaista revolucionaran potez - podsetila je ministarka Gojković. - Škola i obrazovanje su, uz mogućnost da dobijete pravo glasa i da budete ekonomski samostalne, stvari koje vode i otvaraju put ka apsolutnoj rodnoj ravnopravnosti u našoj državi i svuda u svetu.

Ministarka kulture je rekla da je, pripremajući se za ovaj događaj, pozvala direktorku Muzeja grada Beograda Jelenu Medaković i predložila joj da na simboličan način obeleže ovaj dan u nedavno obnovljenoj Spirtnoj kući.

Nemica, a Beograđanka

- ZAHVALNA sam na tome što smo Nacionalni dan rodne ravnopravnosti obeležili uz izložbu malog dela legata Bete Vukanović, a mi svi iz Muzeja grada Beograda želimo da ga što više ljudi vidi - rekla je Jelena Medaković. - U nedostatku prostora, legat je samo jednom dosad bio izložen. Beta Vukanović je jedna od onih žena koje su obeležile srpsku stvaralačku istoriju. Rođena je kao Nemica, ali je izabrala da bude Beograđanka i uz svog Ristu postala je utemeljivačica metodike i nastave crtanja i slikanja na Univerzitetu u Beogradu.

- Hvala joj što je, kao direktorka Muzeja grada Beorgada, uložila napor i završila radove, adaptirala, renovirala i otvorila vrata kulturi Srbije ovo predivno zdanje. Simbolika je i u tome da je poslednja stanovnica ove zemunske kuće bila Sofija Spirta, koja je u ono vreme bila rodonačelnica borbe za rodnu ravnopravnost, onako kako je mogla u tom dobu - humanitarnim radom. Sada, u 21. veku na drugačiji način se borimo za rodnu ravnopravnost, donoseći zakone, i pokušavajući da napravimo nešto što sigurno nedostaje ženama, a to su solidarnost i još više poštovanja.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković dobila je veliki buket cveća od ministarke Maje Gojković kao priznanje za svoj rad u proteklom periodu. Zvanice, među kojima su bili glumac i upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić, operska diva Jadranka Jovanović, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, imale su priliku da pogledaju deo legata srpske slikarke Bete Vukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)