KOMEMORATIVNI SKUP U SANU POSVEĆEN DRAGOSLAVU MIHAILOVIĆU: Danas, sutra i zauvek u ovom narodu

Marina Mirković

25. 04. 2023. u 15:58

PISCU koji je zasigurno najduže u nas nosio titulu živog klasika, akademiku Dragoslavu Mihailoviću (1930-2023), koji trajno ostaje upisan u našem pamćenju i kulturi kao jedan od najznačajnijih srpskih književnika, posvećen je jučerašnji komemorativni skup u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У САНУ ПОСВЕЋЕН ДРАГОСЛАВУ МИХАИЛОВИЋУ: Данас, сутра и заувек у овом народу

Novosti

Akademik Zlata Bojović istakla je koliko je jedinstveni bio pogled na svet koji je Mihailović odvažno gradio, u svojim toliko popularnim i čitanim knjigama kojima nije manjkalo ni ponovljenih izdanja ni prevoda. Ona je podsetila na neka od njegovih najpoznatijih i kultnih dela kao što su "Frede, laku noć", "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac", ali i na činjenicu da je pisac još 1981. godine izabran za dopisnog člana SANU.

- Već tada je smatran za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca srpske i jugoslovenske književnosti. Bio je jedan od najdostojnijih članova SANU - ocenila je Bojović.

Akademik Dušan Kovačević vratio se još dalje u prošlost, na trenutak kada je Dragoslav zabljesnuo našu kulturnu scenu svojim samoniklim darom. Podsećajući da se Mihailović pojavio na velikoj sceni srpske književnosti šezdesetih godina, Kovačević je naglasio da je pisac insistirao na prefiksu srpski kao životnom opredeljenju, te da je od prvih priča do poslednjih stranica rukopisa pisao jednostavnim, razumljivim narodnim jezikom.

- Zajednički imenitelj skoro svih knjiga Mihailovića je ljubav i razumevanje za nesrećno biće zvano čovek - naveo je Kovačević. - Dragoslav je danas, sutra i zauvek u ovom narodu. Nema potrebe da se vraća kad nigde nije ni otišao.

Ako bi se kao epitet za Mihailovića morala izabrati jedna reč to bi bilo - potresno, ocenio je dopisni član SANU Jovan Delić.

- Druga reč je: oživljavanje. Mihailović je pisac ogromne i retke sposobnosti oživljavanja. To se teško stiče i uči. S njom se pisac rađa ili ne - dodao je profesor Delić, opisavši Dragoslava kao pisca koji se uvek vraćao ljudskoj patnji, prisustvu zla u svetu i čudesnoj čovekovoj snazi da svašta preživi, pisca odbačenih i otpisanih, tvorca likova potresnih i neposrednih, nezaboravnih, koji izazivaju čudopotresenost i saosećanje bez obzira na, uvek majstorski odabranu, pripovedačku strategiju i formu.

- Mihailović je stvarao svoj opus u vremenima kad je književnost bila društveno prestižna i odgovorna umetnost - rekao je pisac i profesor Mihajlo Pantić, dodajući: - Pisao je koliko iz najdublje egzistencijalne potrebe toliko i iz katarzičnih pobuda, osvajajući prostor slobode i iskazujući najdublje istine koje nije moguće relativizovati.

Nauk i orijentir

VEĆ sa ranim radovima uspostavivši etalon književne vrednosti i zasluženo stekavši ugled živog klasika, Mihailović je stvorio delo koje može izdržati poređenje sa svim pređašnjim klasicima naše književne tradicije, naglasio je Pantić. Profesor je ocenio da Mihailovićevo delo ostaje kao stvaralački orijentir proznim piscima koji dolaze posle njega, jer iz njegovih knjiga svako ko piše dobija nauk kako ostati licem okrenut vremenu koje nam je dodeljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024