TABAČKI U GALVNOJ ULOZI: Retrospektiva čuvenog scenografa u Galeriji nauke i tehnike SANU

M.A.K.

30. 03. 2023. u 12:58

NAJZNAČAJNIJI radovi čuvenog scenografa i kostimografa, univerzitetskog profesora i dopisnog člana SANU Miodraga Tabačkog biće predstavljeni u utorak, 4. aprila, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

ТАБАЧКИ У ГАЛВНОЈ УЛОЗИ:  Ретроспектива чувеног сценографа у Галерији науке и технике САНУ

Foto prtoo

Postasvku "U glavnoj ulozi Miodrag Tabački - povodom pedesetogodišnjice rada" otvoriće akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU.

Tabački je autor više od 300 scenografija i 100 kostima zadramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i jedini je srpski umetnik predstavljen u "Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka".

Na pedeset panoa, za svaku godinu njegovog stvaralačkog opusa , biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Biće izloženi crteži i slike, a kao prateći segment izložbe i video snimci predstava. U sredu, 12. aprila, u Svečanoj sali SANU , Tabački će održati predavanje iz ciklusa "Susreti sa stvaraocima - Masterklas", 9. aprila, na istom mestu priređen je naučni skup "Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a