ŠUMA KOJA ŠTITI I PLAŠI: Izložba "Murmur", Milana Kacevskog u Galeriji 73

M.A.K.

29. 03. 2023. u 16:50

MOTIVI šume preovladavaju na slikama koje će na samostalnoj izložbi "Murmur", Milan Kacevski predstaviti u četvrtak, 30. marta, sa početkom u 19 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo).

ШУМА КОЈА ШТИТИ И ПЛАШИ: Изложба Мурмур, Милана Кацевског у Галерији 73

Foto promo

Šuma je ističe Jelena Spaić, istoričarka umetnosti, na delima ovog umetnika alegorija za sklonište:

- Šume su portali, mesta prolaza, transformacije i razrešenja, bile one začarane ili ne. Milanova paleta i stilizacija, njegov slikarski jezik je nemušti jezik predela pred nama koji svi razumemo. To su nezaobilazna mesta na putu usamljenih heroja, često u početku izgubljenih u tamnim vilajetima. I baš u središtu mraka, tog negativnog prostora nalazi se pozicija posmatrača. Tama nas istovremeno skriva i čini bezbednim, ali nas i plaši. Taj dualizam uz kontrast svetla i mraka doprinosi sveobuhvatnosti prizora koji nas još više privlače, lakše uvlače i konačno apsorbuju. Pustoš, tama i hladnoća izbijaju iz svakog detalja pod bledom svetlošću meseca. Postajemo neraskidivi deo te organske celine, više nismo bića koja su izgubila poverenje prirode, već je posmatramo prvi i hiljaditi put dok sunce izlazi, dišemo u njenom ritmu.
Rođen 1982. u Beogradu, autor je završio Fakultet likovnih umetnosti, na kome je trenutno na doktorskim studijama. Izložba će trajati do 18. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)