JOVICA TIŠMA DOBITNIK NAGRADE "GORDANA BRAJOVIĆ": Šašave priče o strahu

M.A.K.

29. 03. 2023. u 15:18

IME pisaca Jovice Tišme naći će se ovog proleća na drvetu jedne trešnje, u dvorištu osnovne škole u Subotincu kod Aleksinca, zajedno sa dosadašnjih četrdesetak dobitnika nagrade "Gordana Brajović".

ЈОВИЦА ТИШМА ДОБИТНИК НАГРАДЕ ГОРДАНА БРАЈОВИЋ: Шашаве приче о страху

Foto promo

Jer je, njegovo delo "Bio jednom jedan strah" ("Laguna"), žiri 26. konkursa "Književni susret Gordana Brajović" jednoglasno izabrao za najbolju knjigu za decu i mlade u 2023. godini, među 19 naslova u konkurenciji.

Priznanje sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera našeg lista, zajednički dodeljuju opština Aleksinac i "Večernje novosti", a uručuje se na književnim susretima u organizaciji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac. Svečanost će se ove godine održati 25. aprila, a započeće, tradicionalno, ispred trešnje u Gordaninom rodnom Subotincu.

NAGRAĐENI I ĐAČKI RADOVI

NA KONKURSU 26. "Književnih susreta Gordana Brajović" dodeljene su nagrade i najboljim đačkim radovima. Iz gotovo svih delova Srbije, kao i iz regiona, pristiglo je 425 učeničkih radova, kao i 12 školskih časopisa. Imena nagrađenih objavićemo u jednom od narednih brojeva.

U obrazloženju nagrade navedeno je da pisac, koji je pripovedanje zasnovao na 14, kako ih je nazvao šašavih priča, opisuju "jednu devojčicu Đinu, jednu peglu, jednu rupicu, jednog vrapca, jednu ružnu reč, jednu babu, jedan sprat, jednog Petra, jednog gutača vatre, jednu suzu, jednog majstora Dremu, jedan strah i jedno jedno".

- Ova knjiga osvetljava različite aspekte čitalačkog iskustva mladih, nadovezuje se na onu tradiciju književnosti za decu i mlade u kojoj se tradicionalno i moderno neprestano prepliću, podupiru i potiru, nudeći nove mogućnosti čitanja priča - zaključio je žiri na čijem čelu je bila Danijela Kostadinović, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu.

O najboljoj knjizi za decu, objavljenoj između dva festivala, bez obzira na literarni rod, odlučivali su i Kristina Mitić, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu i prošlogodišnji laureat Dejan Aleksić. Predstavnici "Novosti" u žiriju bili su veteran Dragan Bogutović i Branislav Đorđević, urednik rubrike za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024