"BOŠKO BUHA" NIJE NA PRODAJU: Oglasilo se Ministarstvo kulture o Memorijalnom kompleksu na Jabuci

M.A.K.

28. 03. 2023. u 17:46

STAV Ministarstva kulture je da neće biti javne prodaje Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja, koje po zakonu ne može biti predmet prodaje bez prethodno pribavljenih saglasnosti nadležnih organa i institucija, zbog čega je Ministarstvo u dva navrata već obustavilo javnu licitaciju.

БОШКО БУХА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ: Огласило се Министарство културе о Меморијалном комплексу на Јабуци

Sastanak u Ministarstvu kulture, Foto MKI

Ovo je iznela Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, na sastanku sa predstavnicima Inicijative za obnovu ovog memorijalnog kompleksa na Jabuci, kod Prijepolja.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture posvećeno traži rešenja za revitalizaciju tog spomenika kulture od izuzetnog značaja.

U saradnji sa Republičkom direkcijom za imovinu, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom finansija, radi se i na rešavanju imovinsko-pravnih pitanja, kako je rekla Vanušićeva.

Budući da je zaštita ratnih vojnih memorijala regulisana zakonom u nadležnosti Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, i ono će biti uključeno u rešavanje svih pitanja.

UTVRĐIVANjE MERA ZAŠTITE

REPUBLIČKI zavod za zaštitu spomenika kulture, kako je rečeno na sastanku, obavio je uvid u stanje kompleksa i radi na utvrđivanju mera zaštite. Tačnije, prikuplja se neophodna tehnička i istoriografska dokumentacija za pripremu detaljnog programa zaštite, revitalizacije i uređenja kompleksa, a biće donet i plan aktivnosti u cilju očuvanja kompleksa.

 

Dogovoreno je i da Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" učestvovuje u predlaganju najboljih rešenja za razvoj turističkih i obrazovnih programa namenjenih deci i mladima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)