KNJIŽEVNA NAGRADA SMEDEREVCU: Jovica Tišma dobitnik nagrade „Aleksandar Vučo“ za najbolju dečiju knjigu

Јелена Илић
Jelena Ilić

08. 03. 2023. u 16:17

Nagradu „Aleksandar Vučo“ za 2021/2022. dobio je autor iz Smedereva Jovica Tišma za zbirku priča „Bio jednom jedan strah“ u izdanju Lagune.

КЊИЖЕВНА НАГРАДА СМЕДЕРЕВЦУ: Јовица Тишма добитник награде „Александар Вучо“ за најбољу дечију књигу

Jovica Tišma

Književnu nagradu „Aleksandar Vučo“ ustanovio je Institut za dečju književnost u Beogradu i ona se  dodeljuje  bijenalno za najbolju knjigu za decu i mlade napisanu u duhu poetike Aleksandra Vuča, jednog od začetnika naše savremene književnosti za decu. Žiri u sastavu: Gordana Maletić, književnica (predsednik), Rajko Lukač, književnik, i Slavka Petković Grujičić, književnica, jednoglasno je doneo ovu odluku.

U obrazloženju se navodi da se „u ovim raznolikim ostvarenjima oneobičava obično, meša realno sa irealnim, živo i neživo, a reči oživljavaju. Pisac je otkrio deci skrivenu sposobnost reči da se igraju i transformišu. Pokazao im je mogućnost da se i sama zaigraju njima kao igračkama. Naizgled uobičajenim pričanjem i jednostavnim tonom, Jovica Tišma je došao do kvaliteta do koga dolaze dobri pisci: da polazeći od svakodnevnog i jednostavnog, uz talenat i dobro savladan zanat, pruži ostvarenje visokog umetničkog dometa.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)