„ZLATNA KACIGA“ URUČUJE SE NA DAN ŠALE, ALI STVARNO: Čeh dobitnik nagrade za najbolju karikaturu na Međunarodnom festivalu u Kruševcu

S.BABOVIĆ

06. 03. 2023. u 17:10

ČEŠKI autor Pavel Matuška pobednik je 31.konkursa Međunarodnog festivala humora i starije „Zlatna kaciga“ u Kruševcu, a nagrada za najuspešniju karikatiru biće mu uručena 1. aprila, na dan kada se u svetu obeležava Međunarodni dan šale, a u Srbiji i godišnjica rođenja našeg najslavnijeg komičara, Kruševljanina, Miodraga Petrovića-Čkalje.

„ЗЛАТНА КАЦИГА“ УРУЧУЈЕ СЕ НА ДАН ШАЛЕ, АЛИ СТВАРНО: Чех добитник награде за најбољу карикатуру на Међународном фестивалу у Крушевцу

Foto:KCK

Ovogodišnji konkurs, čija je tema bila "Život", privukao je 284 autora iz 44 zemlje sveta (227 autora u kategoriji karikature, odnosno 57 autora u pisanoj formi). "Zlatnu kacigu" za pisanu formu dobio je Saša Miletić, za aforizam, dok je nagrada „Rade Brka“ dodeljenja Đokici Miljkoviću iz Novog Sela za priču „Život u neobičnom selu D.“

Diplome su pripale Zoranu Đuroviću iz Vršca (aforizam), Aleksandru Kociću iz Aleksinca (pesma) i Tomislavu Drvaru iz Sombora (priča).

Mladi do 18 godina su se tradicionalno posebno ocenjivali, a ove godine, tema je bila slobodna. Prema podacima Kulturnog centra Kruševac, koji organizuje ovaj festival, mladi su poslali 269 karikatura, 51 strip, četiri priče i jednu pesmu.

Nagradu za karikaturu je dobila mlada Viktorija Gurkova iz Bugarske. Dušan Nestorović, učenik Osnovne škole „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka dobitnik je plakete "Zlatne kacige" za pisanu formu, dok je za strip nagrađena autorka Milica Milosavljević iz Beograda. Nagrada za kratku i šaljivu duhovitu video-formu nije dodeljena.

O najboljima u kategoriji karikature i za mlade do 18 godina odlučivao je žiri u sastavu Muhamed Đerlek (predsednik žirija), Mileta Miloradović i Branislav Miljković. Žiri Darko Mihajlović (predsednik), Dragiša Pavlović-Rasinski i Slobodan Simić ocenjivali su kategorije za pisanu formu i za mlade do 18 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)