IMAMO PRAVO NA POSTOJANJE: Ansambl Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici oglasio se povodom napada Jetona Neziraja

V.V.S.

28. 02. 2023. u 14:35

ANSAMBL Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici reagovao je na tekst "Pozorište kao politička mašinerija" Jetona Neziraja, koji je ovih dana objavljen na portalu "Sbunker", u kome kosovski dramski pisac izriče stav da je njihov teatar "ustanovljen iz sasvim ideoloških razloga da služi hegemonističkim apetitima Vlade Srbije i njihovim nastojanjima da pokažu svoje vlasništvo nad Kosovom". U saopštenju umetnika iz Gračanice se navodi:

ИМАМО ПРАВО НА ПОСТОЈАЊЕ: Ансамбл Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници огласио се поводом напада Јетона Незираја

foto:Arhiva "Novosti"

- Posle proterivanja iz grada čije ime još čuvamo u nazivu našeg pozorišta, iz naše zgrade i sa naše matične scene kojoj nemamo pristupa, obnovili smo svoj rad 2004. godine. Od tada smo se sa svojim "privremenim sedištima" selili od privatnog stana u Leposaviću, kuće u predgrađu Kosovske Mitrovice, dok na kraju nismo svoju novu matičnu scenu pronašli u Domu kulture u Gračanici. Tokom tog perioda u našem pozorištu igrali smo domaće i strane klasike, a predstave su nam režirali najpoznatiji srpski reditelji. Izvodili smo ih u svim mogućim uslovima na Kosovu i Metohiji: domovima kulture, u portama manastira, školskim učionicama, dvorištima seoskih kuća... Svuda gde ima naše publike, želje i potrebe da nas vide.

Članovi kuće ističu da za su ih za sve to vreme privremene vlasti na Kosovu i Metohiji proglašavale za ilegalnu instituciju koja nema pravo da postoji na Kosovu i Metohiji. Pristup im, kako kažu, nije bio dozvoljen sopstvenoj zgradi u Prištini, gradu koji je u međuvremenu postao etnički najčistiji "glavni grad" u Evropi.

- Najpre je bivša predsednica Jatifete Jahjaga pre nekoliko godina sa skupštinske govornice navela da je naše pozorište potrebno ugasiti, da bi nedavno napad stigao i sa najmanje očekivane strane, od dramaturga Jetona Neziraja, donedavnog umetničkog direktora Nacionalnog teatra Kosova (smeštenog u onoj istoj zgradi odakle smo proterani i kojoj nemamamo pristupa), a sada direktora privatnog pozorišta i nevladine organizacije, koji je kao prijatelj kuće, bio pozivan i prisutan na nekoliko naših premijera u Gračanici. Tako, nedavno i na predstavi "Ona koja raspušta vojske" (rađenoj po motivima "Lisistrate") u režiji Slobodana Skerlića. Mislimo da karakterisanje našeg pozorišta kao "propagandnog oružja Vlade Republike Srbije u njenom pokazivanju vlasništva nad Kosovom, kao i devedesetih godina", ne zaslužuje nikakav komentar i obrazlaganje, osim napomene da i bezbednosno i na sve druge načine ugrožava rad našeg pozorišta i njegovih zaposlenih.

Umetnici iz Gračanice dodaju na kraju da od kolega i udruženja očekuju da će im pružiti podršku u njihovoj borbi na pravo na rad, slobodno i bezbedno postojanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024