SPREMA LI SE POGROM ZA SRPSKE USTANOVE KULTURE NA KiM: Ministarstvo kulture oštro povodom napisa prištinskog dramskog pisca

D.B.M.

25. 02. 2023. u 18:14

NAZIVATI ustanovu koja služi kulturnim potrebama najugroženije etničke zajednice u Evropi, Srbima na Kosovu i Metohiji, oružjem velikosrpske hegemonističke propagande istovremeno je užasno i izuzetno opasno po bezbednost tamošnjih Srba, kulturu, kao i elementarno pravo kulturnih radnika u ovoj ustanovi na rad, postojanje i umetničko izražavanje, kao i očuvanje kulture i jezika.

СПРЕМА ЛИ СЕ ПОГРОМ ЗА СРПСКЕ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ НА КиМ: Министарство културе оштро поводом написа приштинског драмског писца

privatna arhiva

Ovako je juče oštrim saopštenjem reagovalo srpsko Ministarstvo kulture, a povodom teksta "Pozorište kao politička mašinerija", koji je albanski dramski pisac Jeton Neziraj objavio na portalu "Sbunker". U njemu se obrušio na srpski teatar u Gračanici, na šta su "Novosti" prve ukazale prethodnih dana nizom tekstova u kojima se pojašnjava sramna uloga ovog, navodnog, "umetnika-kosmopolite".

Maja Gojković, Foto Tanjug

U saopštenju Ministarstva se osuđuju navodi dramaturga iz Prištine, koji je, inače, u Beogradu čest gost kao umetnik, posebno oni da je Narodno pozorište u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici, "propagandno oružje Vlade Srbije u njenoj hegemonističkoj politici kojom, kao devedesetih, želi da pokaže svoje vlasništvo nad Kosovom".

Gotovo istim rečima, serijom članaka 2004, targetirane i crkve SPC

- Gotovo istim ovakvim rečima, serijom članaka neposredno pred martovski pogrom 2004. godine, označeni su i srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji - navedeno je u saopštenju Ministarstva. - Da li su sada na red došle i srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji?

U Ministarstvu kulture smatraju da ovakvi istupi predstavljaju krajnje licemernu i ciničnu provokaciju, imajući u vidu da je upravo ovo pozorište u izuzetno teškim okolnostima, brutalnim aktima secesionističke politike, koja promoviše nasilje na račun demokratskog dijaloga i kulture, izgnano iz svog grada i proterano sa svoje matične scene u Prištini.

privatna arhiva

Jeton Neziraj

Narodno pozorište u Prištini Republika Srbija je osnovala 1948, a do 1999. godine radilo je kao multietnička institucija sa Srpskom i Albanskom dramom, koje su predstave izvodile na oba ova jezika. Odlukom Vlade Srbije obnovilo je svoj rad 2004. i do danas realizovalo veliki broj pozorišnih predstava. Na sceni ovog pozorišta igrali su se komadi najuglednijih reditelja: Milana Karadžića, Gorana Markovića, Slobodana Skerlića, Gorčina Stojanovića, Milana Neškovića i drugih.

- Danas ovo pozorište svoje predstave realizuje na novoj matičnoj sceni u Gračanici, kao i u drugim delovima Kosova i Metohije gde živi srpsko stanovništvo, budući da u Prištini, gradu u kome je osnovano, nije preostao gotovo nijedan gledalac srpske nacionalnosti - navedeno je u saopštenju.

ŠOVINISTIČKO PRAZNOSLOVLjE

- NEZIRAJ u ovom šovinističkom praznoslovlju likuje nad činjenicom da je Srpska drama 1999. ugašena, pa mu je malo krivo što je obnovila rad - izjavio je pre nekoliko dana za naš list Todorović. - Totalitarnom zamenom teza čovek nas optužuje što smo nastavili da radimo predstave i posle glogovog koca nad srpskim pozorištem, što smo i posle dva talasa proterivanja nastavili da igramo predstave Biljane Srbljanović, Molijera, Aristofana i još preko pedeset svetski priznatih autora, mada našom nesmotrenošću i srpskih... Elem, kaže dalje pasionirani ljubitelj pozorišta na isključivo albanskom jeziku, kako je naše pozorište produžena ruka beogradskih hegemona i kako igranjem na srpskom jeziku za restlove srpskog društva na Kosovu dokazujemo vlasništvo nad Kosovom. Uvek ista, dosadna matrica.

Neziraj, do pre neku godinu umetnički direktor Nacionalnog teatra Kosovo, potpuno neočekivano, posle gotovo dve decenije postojanja pozorišta u izbeglištvu i tridesetak izvedenih predstava, izrekao je svoj sud, osvrćući se na predstavu Jelene Bogavac i Nenada Todorovića "Lift: Slobodan šou", čija je premijera bila 6. marta 2018. godine.

BONUS VIDEO: ODRŽAO KONCERT ZA PAMĆENjE - Rade Šerbedžija u Kikindi posle trideset jedne godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!