PREDLOŽEN ZA FEBRUARSKU NAGRADU: Stefan Milenković pokazao izuzetnu posvećenost Novom Sadu

Z. G.

16. 01. 2023. u 13:32

ZA dobitnika Februarske nagrade Novog Sada za 2022. godinu predložen je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, odlučeno je na današnjoj sednici gradske Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja.

ПРЕДЛОЖЕН ЗА ФЕБРУАРСКУ НАГРАДУ: Стефан Миленковић показао изузетну посвећеност Новом Саду

Foto I. Marinković

Inicijativa da to visoko gradsko priznanje dobije svetski priznat i poznat violinista potekla je od Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana „Valmaro trio“, navedeno je u saopštenju.

- Stefan Milenković je pokazao izuzetnu posvećenost našem gradu, kao i veliku želju da pomogne u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene – naveli su inicijatori predloga.

Istakli su takođe da je Milenković pružio bezrezervnu podršku Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

- Odluka da svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa našom decom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i da postavi rad nove gradske koncertne dvorane je neprocenljiva. Deleći svoje znanje i iskustvo sa studentima, doprinelo je imidžu i ugledu Akademije i postavilo je u sam vrh obrazovnih institucija u regionu kada je u pitanju virtuoznost sviranja violine - stoji u inicijativama.

U obrazloženju inicijativa se navodi i da su vidljivi mnogobrojni benefiti Milenkovićevog prisustva u Novom Sadu. - Majstorski kursevi koje je držao doveli su izuzetne mlade talente iz cele Evrope u Novi Sad, dok je festival kamerne muzike „Blisko“, kao deo programa Gradske koncertne dvorane, okupio vodeće svetske i domaće umetnike, koji su pored koncerata održali majstorske kurseve i započeli saradnje koje se nastavljaju. Takođe, ansambl Kamarata Akademika, oformljen pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milenković je promovisao kroz zajedničke koncerte u regionu, što je dovelo do toga da postane zvanični gradski kamerni orkestar Kamarata Novi Sad sa stabilnom koncertnom sezonom.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana.

Predlog da Milenković dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini grada kako bi, na njenoj svečanoj sednici, odbornici doneli konačnu odluku o laureatu tog visokog gradskog priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!