EMIRU KUSTURICI URUČENA NAGRADA "DEJAN MEDAKOVIĆ": "Žiri je ocenio da postoji podudarnost između njih dvojice"

Tanjug

10. 01. 2023. u 16:20

U GRADSKOJ kući u Novom Sadu uručena je književna nagrada "Dejan Medaković" ovogodišnjem laureatu Emiru Kusturici. Stručni žiri za dodelu nagrade, kojim je predsedavao Boško Suvajdžić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje izdavačkog preduzeća „Prometej“ za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim", koju je objavila Srpska književna zadruga.

ЕМИРУ КУСТУРИЦИ УРУЧЕНА НАГРАДА ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ: Жири је оценио да постоји подударност између њих двојице

G.Šljivić

 "Žiri je ocenio da postoji podudarnost između Dejana Medakovića i Emira Kusturice, a to je osećanje pravdođubivosti i ljubavi prema vlastitom narodu. Ostalo je u sferi imaginacije", napisano je u obrazloženju. Nagrada je došla u prave ruke, a naša lista nagrađenih je veoma zanimljivo komponovana tako da je ovo jedan kamičak koji formira tu sliku o onome što je za nas značio Dejan Medaković.

Zaključak žirija bio je da je „Emir Kusturica sveukupnim umetničkim i intelektualnim angažmanom pokazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića. Laureat kaže da ljudi obeležavaju vreme.

"Mi živimo u jednom nečasnom i teškom vremenu. Kako bi ovo bilo moguće da individua, čovek koji je bio strasni istraživač i pisac nije obeležio svoje svreme i ostavio nam trag pa se mi srećemo sad i dobijamo nagrade koje nose njegovo ime. Pošto je depersonalizacija i pošto je individual i ljudska egzistencija zapada otišla u slepu ulicu, jer je izgubila smisao i samilost za ostatak sveta, mi smo srećni da živimo u kulturi kojoj je pripadao i Medaković i u kojoj još uvek ima prostora da se neka individua vine u visine i da se budućnost kreira prema tim dostignućima", rekao je Kusturica.

Nagrada „Dejan Medaković“ ustanovljena je u čast akademika Dejana Medakovića i dodeljuje se svake godine za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku, a sastoji se od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje. Među dosadašnjim laureatima bili su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Aleksandar Gatalica, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)