KUSTURICI ZLATNIK SA MEDAKOVIĆEVIM LIKOM: U Gradskoj kući u Novom Sadu 10. januara biće uručeno prestižno književno priznanje

J. SIMIĆ

05. 01. 2023. u 13:46

SLAVNOM reditelju Emiru Kusturici, u Gradskoj kući u Novom Sadu, 10. januara u 13 sati, biće svečano uručena književna nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu „"Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022) – saopštila je danas novosadska Izdavačka kuća „Prometej“, koja je ovo ugledno književno priznanje ustanovila 2008. godine u čast preminulog akademika.

КУСТУРИЦИ ЗЛАТНИК СА МЕДАКОВИЋЕВИМ ЛИКОМ: У Градској кући у Новом Саду 10. јануара биће уручено престижно књижевно признање

Ž.Knežević

Nagrada se sastoji od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje, a dodeljuje se za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku. Dosadašnji laureati su: Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević-Đorđević, Ljubomir Simović, Milisav Savić, Aleksandar Đuričić, Željko Marković, Dejan Vukićević i Žarko Dimić.

U obrazloženju žirija koji je krajem prošle godine radio u sastavu: prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik i članovi Radovan Popović i Miladin Milošević, navedeno je da je Kusturica napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea.

- Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti - istaknuto je u obrazloženju.

Žiri takođe konstatuje da knjiga "Vidiš li da ne vidim" predstavlja biografsko štivo, memoarsku literaturu, hroniku zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče.

Podsećaju i da je Medaković bio veliki sanjar prošlosti, poligraf,polihistor, istoričar umetnosti, pripovedač, akademik, profesor i pesnik koji je svojim monografijama, putevima srpskog baroka, umetnički iscrtavao granice srpskog naciona.

Svim tim vrednostima, kako je konstatovao žiri, posvećen je i raskošni rukopis vizuelnih impresija reditelja i pisca Emira Kusturice. I on je, poput Dejana Medakovića, trajna vrednost naše epohe. U tom smislu, dodeljujemo autoru knjige "Vidiš li da ne vidim" nagradu koja mu već odavno pripada.

Nagrađena knjiga „Vidiš li da ne vidim“ četvrti je Kusturičin roman. Prvenac „Smrt je neprovjerena glasina“ u izdanju „Novosti“ objavljen je 2010, tri godine kasnije i drugi roman u izdanju naše kompanije „Sto jada“, a 2018. godine „Šta mi ovo treba“ („Vukotić Media“). Kusturica priprema i petu knjigu pod naslovom „Zločin bez kazne“.

BONUS VIDEO - CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju