TOMOVI BAJKI I ROMANA: Predstavljanje sabranih dela Grozdane Olujić u 14 knjiga

D. Bt.

22. 12. 2022. u 10:32

POSLE četiri godine završeno je objavljivanje "Sabranih dela Grozdane Olujić" u 14 tomova u izdanju Srpske književne zadruge, koja će biti poredstavljena večeras u 19.30 u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

ТОМОВИ БАЈКИ И РОМАНА: Представљање сабраних дела Гроздане Олујић у 14 књига

Foto: KZS

Na promociji će učestvovati prof. dr Aleksandar Lešić, sin Grozdane Olujić, zatim Zorana Opačić, Radivoje Mikić, Strahinja Polić, Dragan Lakićević i glumica Anamarija Serda.

Grozdana Olujić (1934-2019) pisala je romane, pripovetke, eseje, radio i TV drame, intervjue. Bila je prevodilac. Ostvarila je autentičnu autorsku bajku - poetsku parabolu u mnoštvu slikovitih priča-pouka. Na prvom mestu nalaze se njeni romani koji su, od prvog 1958. godine do poslednjeg 2017, dobijali najuglednija priznanja i nagrade: "Izlet u nebo", "Glasam za ljubav", "Ne budi zaspale pse", "Divlje seme", "Glasovi u vetru", "Preživeti do sutra". "Sabrane bajke" u dve knjige objedinile su sve što je u ovom žanru izlazilo pod proslavljenim naslovima: "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Dečak i princeza", "Princ oblaka", "Mesečev cvet", "Kamen koji je leteo i druge bajke", "Snežni cvet i druge bajke", "Jastuk koji je pamtio snove i druge bajke".

Pripovetke naše spisateljice objedinjene su u knjizi pod naslovom "Afrička ljubičica i druge bajke". Eseji o književnosti i slikarstvu, iz pera ove intelektualke prvog reda, štampani su pod naslovom "Točak vremena", a drame pod naslovom "Bubna opna". Za decu je i knjiga sa dva naslova: "Bili su deca kao i ti" i "Zvezdane lutalice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu