OTVOREN 2. MEMORIJALNI KUP: Izložba fotografija u Paraćinu u čast preminulog Zorana Purgera (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

26. 11. 2022. u 22:19

MNOGO ljubitelja umetničke fotografije i poštovalaca rada preminulog Zorana Purgera, jednog od osnivača Foto kino kluba „Paraćin“, prisustvovalo je otvaranju 2. Memorijalnog kupa „Zoran Purger“ u Kulturnom centru u Paraćinu.

ОТВОРЕН 2. МЕМОРИЈАЛНИ КУП: Изложба фотографија у Параћину у част преминулог Зорана Пургера (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Od 341 fotografije prispele na konkurs, selektor iz Foto saveza Srbije Milan Živković za izložbu je odabrao 88 radova 72 autora iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Dodeljene su i nagrade – jedna prva, dve druge, tri treće i pet pohvala.

Prva nagrada pripala je Ivanu Radosavljeviću za fotografiju „Irena“, druge dve Đaniju Bardotiju i Hadži Miodragu Miladinoviću. Trećenagrađene su fotografije Ane Batrićević, Miroslava Predojevića i Slađane Radovanović.

Zoran Purger, u čiju čast Foto kino klub „Paraćin“ već drugi put organizuje memorijalnu izložbu, bio je majstor fotografije, dugogodišnji predsednik kluba i jedan od njegovih osnivača.  Maja Stošić, koja je nakon Purgerove smrti 2019. godine preuzela mesto predsednika, podseća da je on zaista prerano „otišao“, u punoj stvaralačkoj snazi.

Foto: Z. Rašić

Maja Stošić, predsednica FKK Paraćin, levo

- Bio nam je svima u klubu i mentor, i prijatelj, i savetnik. Mnogo nam nedostaje u svakom pogledu. Ideja memorijalnih izložbi je da raspisujemo konkurs i fotografima zadajemo teme kojima se Zoran bavio. Prošle godine tema je bila opširnija – život, i na nju fotografi su odgovorili na više načina, a sada je tema bila eksperiment jer je Zoran bio jedan od pionira eksperimentalne fotografije i to od vremena kad fotošopa nije bilo, a fotografije su se izrađivale u mračnoj komori – podseća Stošićeva.

Konkurs je trajao više od mesec i po dana i u paraćinskom Foto kino klubu zadovoljni su rezultatima. Osim ovog kluba, organizaciju memorijalnog kupa pomogli su Foto savez Srbije, Kulturni centar Paraćin i Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“, a pokrovitelj događaja je Opština Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!