VOĆE SA ISTOKA KRASI PARAĆIN: Rozita Veljković u svom dvorištu gaji kaki jabuku i kivi (FOTO)

Zorana Rašić

20. 11. 2022. u 08:15

JAPANSKA jabuka ili kaki jabuka malo je poznata voćka u Srbiji, a o uzgajanju ovog neobičnog ploda, po izgledu više sličnom poluzrelom paradajzu nego jabuci, malo ko i razmišlja.

ВОЋЕ СА ИСТОКА КРАСИ ПАРАЋИН: Розита Вељковић у свом дворишту гаји каки јабуку и киви (ФОТО)

Foto Z. Rašić

Jedno takvo stablo, ipak, već sedamnaest godina krasi dvorište Rozite Veljković (59) iz Paraćina, odmah pored ulazne kapije. Prelepi plod početkom novembra je obran, ali se više desetina žuto-narandžastih voćki zadržalo na najvišim granama.

Ponosna vlasnica kaže da su visoko i nema načina da ih obere. Japanska jabuka sama ne pada, pa će ostati tako, tokom zime, da privlači pažnju prolaznika.

- Sadnicu mi je doneo poznanik iz Makedonije. Očuvali smo je i već u trećoj godini počela je da rađa. Kaki sam kupila da mi bude ukras jer uživam da to drvo gledam, a rod mu dođe kao nekakva nagrada. Ove godine "japanka" je baš prerodila. Kad se plod ubere, mora da sazri i postane blago kašast da bi se jeo. Inače je ukus pomalo opor - priča Rozalita, prilično iznenađena našim interesovanjem za njenu voćku.

Foto Z. Rašić

Kaže da kaki nakon sadnje treba prve godine zaštititi od mraza, a potom ne zahteva nikakvu negu izuzev zalivanja. Slična je situacija i sa kivijem, koji je drvenasta loza.

Tri takve biljke Rozita je zasadila odmah pored jabuke. Izgleda da je ova godina i kiviju pogodovala, pa je i on prerodio. Rozalita naglašava da ove voćke malo više ima u Srbiji nego kakija. Neki voćari poslednjih godina pokušavaju da ga gaje, ali su plodovi sitni. Kod nje to nije slučaj.

- Ni japanska jabuka, ni kivi, niti se režu, niti prskaju. Zbog toga spadaju u najzdravije voće. Prava su riznica zdravlja za organizam. Koronu smo prebrodili svi u porodici jedući ih. Kod kivija, važno je da se zasade i muške i ženske biljke zbog oprašivanja. Od tri biljke, ja imam jednu mušku, koja ne rađa, a prepoznaje se po cvetu. Druga dva ženska kivija nikad veći rod nisu imala - kaže zadovoljna Rozita.

Foto Z. Rašić

Prema njenoj proceni, obrala je preko dve stotine kilograma kivija, a kakija, sa jednog stabla, nešto manje od te količine. Prvi put našla se u situaciji da je deo roda morala da proda. Po baš pristupačnoj ceni, da ne propadne. Kivi po 70 dinara za kilogram, a japanske jabuke za 90. Kako ističe naša sagovornica, to nije neki značajan prihod u njenom kućnom budžetu, ali je zadovoljstvo zbog izuzetnog roda egzotičnih voćki neprocenjivo.

JAPANSKA - IZ KINE

MADA je zovu japanska, kaki jabuka je poreklom iz Kine, baš kao i kivi koji je u toj azijskoj zemlji nacionalno voće. Opor ukus kakija potiče od velike količine tanina, ali se oporost gubi tokom sazrevanja. Kad potpuno sazri, ima ukus između kajsije i breskve i tada može da se jede kašičicom. Za ovu voćku nutricionisti kažu da podiže imunitet, jača krvne sudove, snižava pritisak i deluje protivupalno.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a