INTIMNI DNEVNIK: "Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović

Marina Mirković

15. 11. 2022. u 12:14

OVENČANA sa dve nagrade na proteklom Sajmu knjiga, "Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović posve je jedinstveno izdanje "Kreativnog centra", autentična autobiografska priča koja u slici i reči hrabro prikazuje i razotkriva psihoterapijski proces kroz koji je autorka prošla.

ИНТИМНИ ДНЕВНИК: Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић

"Stripoterapija"/ Ana Petrović

Njen, inicijalno intimni dnevnik sa pre svega crtežima i skicama scena sa terapije, u nekom je trenutku postao namenjen - svima, prelivši se na sveprisutne društvene mreže na kojima je ubedljivo najčešći komentar pratilaca bio "Ovo sam ja!"

Ana, koja je introvert po prirodi, vrlo brzo je uvidela da njeno iskustvo prepoznaje i deli ogroman broj ljudi, te rešila da se ozbiljnije posveti pretakanju sopstvenog iskustva u formu devete umetnosti. A to je uradila na upravo fascinantan način, stekavši pravu armiju poklonika koji su, zahvaljujući između ostalog i hrabrosti Petrovićeve, počeli odgovornije da se odnose prema svom mentalnom zdravlju i shvativši da psihoterapija nije bauk, niti sramota.

- Spoznaja da je taj moj dnevnik, u vidu crteža kačenih na mrežama, ubrzo postao mnogo više od interne šale, motivisala me je i ohrabrila, shvatila sam da se tu ne radi samo o meni već o svima nama - navodi Ana, čiji su crteži odreda verni, dirljivi, ali baš uvek protkani notom humora koja rasterećuje svakoga ko se udubi u, ili prolazi kroz, ovako "tešku priču".

Pretočena u izuzetno štampano izdanje, ova terapija u formi stripa sa desne strane knjige donosi prepoznatljivu scenu sa seanse. One su međusobno veoma nalik jedna drugoj što ukazuje na trajnost i repetitivnost procesa ali i na doslednost i neophodnu upornost pacijenta. Male razlike, u ekspresiji lica ili položaju tela npr., ukazuju pak na uspone i padove koje ovaj dugotrajni proces podrazumeva, na putu ka izlečenju. Sa leve strane nalazimo dopunjene autorkine jezičke igre, tekstualna objašnjenja, koja se upijaju kao komplementarni deo celine, neodvojiva su od crteža na desnoj strani. Česte reference na pop ili "visoku" kulturu uz koju se odrastalo devedesetih, takođe su dopunjene objašnjenjima koja sve pomenuto približavaju kako mlađima, tako i starijima od autorke, zbog čega je "Stripoterapija" čitljiva i bliska publici izuzetnog širokog uzrasnog spektra. Podrazumeva se samo da su dovoljno zreli za obraćanje psihoterapeutu i suočavanje sa sobom ali i sa okruženjem.

Ana Petrović je to, hrabro i beskompromisno, uradila za, i umesto svih nas. Održavši pritom neverovatno visok kvalitet crteža, na kakav smo odranije navikli uz brojne knjige obogaćene njenom ilustratorskom rukom, a koji joj je ovoga puta doneo i priznanje ULUPUDS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove