MIRKO, PAZI IZLOŽBA: U Novom Sadu postavka o dvojici legendarnih partizanskih kurira

J. S.

28. 10. 2022. u 14:55

PRVI jugoslovenski visokotiražni strip o dva partizanska kurira Mirku i Slavku predstavljen je u obliku izložbe „Mirko i Slavko-nikad robom“ na 32 panoa u Kreativnom distriktu u Novom Sadu na Bulevaru despota Stefana, ispred objekta „Fabrika“ i trajaće do 30. oktobra.

МИРКО, ПАЗИ ИЗЛОЖБА: У Новом Саду поставка о двојици легендарних партизанских курира

V.Veličković

Postavka je rezultat saradnje  Novog Sada i Beograda, odnosno Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“ i beogradskog omladinskog pozorišta „Dadov“.Priča o legendarnim kuririma i njihovi dijalozi od kojih je najčuveniji :“Mirko, pazi metak ! Hvala, Slavko, spasao si mi život“, deo je programa „Grad stripa“ koji u fokus stavlja marginalizovane grupe, alternativne, buntovne, avangardne i drugačije   izraze.

Kreativni distrikt tim povodom danas su posetili član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić i sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić i pritom izrazili zadovoljstvo povodom zajedničke izložbe.

- Smatram da se Novi Sad dobro predstavlja kao Evropska prestonica kulture, da su realizovani fantastični infrastrukturni projekti, gde prednjači Kreativni distrikt kao simbol tranasformacije na bolje. Takođe, pozicionirali smo kulturu na važno mesto koje joj pripada i stvorili otvoren prostor za komunikaciju, podjednako sa ustanovama kulture i sa nevladinim sektorom. Neka ta „druga“ Evropa bude ona koja nas ujedinjuje, okuplja oko dobrih projekata i ideja – istakao je Rožić.

Kako je predočeno iz Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“, kroz „Grad stripa“ prikazuje koliko vrednuje devetu umetnost, što se vidi i kroz aktuelne izložbe o tri veka srpskog stripa „Od Nevena do Betmena“, kao i nove izraze poput stripa na tapiseriji u okviru izložbe „Heroji svakodnevice“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)