UMETNOST PRISTUPAČNA SVIMA: Jedinstvena izložba u Rektoratu novosadskog Univerziteta

S. B.

25. 10. 2022. u 14:48

ĐACI i nastavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika „Milan Petrović“, u okviru programa „Evropska prestonica kulture- Novi Sad 2022“, priredili su jedinstvenu izložbu u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu

УМЕТНОСТ ПРИСТУПАЧНА СВИМА: Јединствена изложба у Ректорату новосадског Универзитета

S.K.

Reč je o postavci „Umetnost za sve“, na kojoj je predočeno 15 kompleksnih umetničkih dela nastalih na likovnim kolonijama u organizaciji škole od 2000. godine i kroz školski projekat „Inkluzivna galerija“. To stvaralaštvo likovnjaka je pristupačno svima, a posebno za umetnički doživljaj osobamama sa svim vrstama invaliditeta, od onih u kolicima, oštećenog sluha i vida, intelektualno i višestruko ometenih.

- Radovi umetnika su po ideji autora i kustosa izložbe, Vanje Novaković i Dejana Jankova, izloženi tako da se prikažu standardi izlaganja po kojima je kontakt sa eksponatima prilagođen svima - kaže Sanja Kekić iz škole „Milan Petrović“. - Recimo, eksponati se mogu dodirivati, što nije uobičajeno za galerijsku postavku, a katalog izložbe je, pored standardne forme, odštampan i na Brajevom pismu i posetiocima dostupan i u audio varijanti. Slepe osobe mogu da slušaju objašnjenje o svakom eksponatu, a upriličen je i katalog izložbe na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenim sluhom.

Postavku izložbe, koja prikazuje inovativnu umetničku kolekciju škole, čine objekti, fotografije, digitalni i video radovi domaćih i stranih autora. Izložba se, kako organizatori ističu, zasniva na uvažavanju različitosti koja je i dalje nevidljiva za glavne društvene i umetničke tokove. Njen cilj je da kroz edukaciju o različitosti senzibiliše sve članove društva.

Prateći programi su vođenje kroz izložbu, tribine, „Umetnost za sve“ i gostovanje umetnika iz inostranstva, a organizovana je i posebna „Pokretna galerija“ u tržnom centru Promenada.

BONUS VIDEO - POBEĐUJE ČIM GUDALOM DOTAKNE ŽICE: Četrnaestogodišnja Lana iz Novog Sada osvojila više od 60 nagrada


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)