"NOVAK DONEO PRAVU ODLUKU": Promocija knjige Patrika Besona

Ana Vojinović

25. 10. 2022. u 09:26

KNjIGA čuvenog francuskog pisca Patrika Besona "Đoković: Odbijam, rat zvezde", u izdanju "Čigoja štampe", predstavljena je sinoć u Domu omladine Beograda.

НОВАК ДОНЕО ПРАВУ ОДЛУКУ: Промоција књиге Патрика Бесона

Foto: Tanjug

Na promociji novog štiva pod nazivom "Veče sa Besonom" juče je u prestonicu stigao i autor lično, kao gost 65. Beogradskog sajma knjiga, a o njegovom delu posvećenom srpskom teniseru govorili su i književni prevodioci Tatjana Šotra i Miloš Konstantinović, izdavač Žarko Čigoja, dok je razgovor vodila Meliha Pravdić, urednica Radio Beograda 2.

Slavni francuski književnik svoje najnovije delo, koje je u gotovo isto vreme objavljeno u Francuskoj i Srbiji, posvetio je Đokovićevoj borbi "da pošalje poruku da je svako slobodan u izboru da izgradi svoj šampionski put". Autorova ideja bila je da javnost, naročito na Zapadu, razume zašto je Novak rešio da se ne vakciniše protiv virusa korona. Knjiga se jednim delom bavi i teniserovim neprijatnostima na Australijan openu, kada je sve i počelo.

- Velika ironija se nalazi u celom tom slučaju - rekao je Beson. - Novak je prethodno devet puta osvojio Australijan open, a onda mu odjednom tamo više ne dozvoljavaju da igra. Australiju je smatrao svojom zemljom, a preko noći je postao tamo nepoželjan. Novak se tada našao u zatvoru, odnosno, nije mogao da se kreće van tog smeštaja, što je neverovatno, a sve to zato što nije vakcinisan protiv kovida 19. Dakle, sprečen je da učestvuje na turniru i da radi ono u čemu je toliko uspešan, najbolji na celom svetu.

Slavni književnik je istakao da je i on sam tada bio zbunjen zašto je Novak preuzeo na sebe toliki rizik da se ne vakciniše, kada je znao da može imati ogromne probleme i posledice, ne samo u Australiji, već čitavom svetu u eri pandemije.

Foto: Tanjug

- Onda sam od tog trenutka temeljno krenuo da se interesujem i kasnije istražujem sve što se dešava oko njega i shvatio sam na kraju da je to bila jedina ispravna odluka koju je mogao da donese - da se ne vakciniše. Mnogi to nisu shvatali, da Novakovo telo kao vrhunskog sportiste nije kao kod nas običnih ljudi, jer način kako se on hrani drugačiji je od naše ishrane, i zato je odbio da se podvrgne tretmanu kakva je vakcinacija. Opet, siguran sam da bi Novak doneo istu odluku i da je iz Holandije, Norveške, Španije. Jednostavno, nije želeo da unosi u svoje telo nešto neprovereno - naveo je Beson.

Izdavač Žarko Čigoja je ceo slučaj oko Novaka Đokovića video kao jednu izvanrednu ideju slobode, odnosno odbranu slobode i složio se sa Besonom da je srpski teniser svetske karijere imao pravo da tako postupi u Australiji:

- Cela priča njegove karijere, što se vidi u knjizi, jeste kako postići cilj i na kraju ostati svoj. Koje god da je vere, nacionalnosti, čovek ima pravo kao ljudsko biće da brani ono što jeste - naglasio je Čigoja i dodao da dve srpske izdavačke kuće nisu želele da objave ovu knjigu o Đokoviću, ali nije ih imenovao.


Kao Puškin-brzo i dobro

U svojoj knjizi Beson kaže za srpskog tenisera da se pojavio na licu zemlje u najgorem trenutku, ali i u najboljem za jednog spasitelja - u vreme balkanskih ratova (1992-1999).

- "Rolan Garos" nije stadion, to je hram. Novak nije igrač, on je sveštenik. Novak je Blizanac, kao i Puškin što je bio, i obojica pišu na isti način: brzo i dobro - zapisao je Beson.

BONUS VIDEO: LjUDI OSEĆAJU SVAKI STIH: Matija Bećković priredio praznik govoreći svoje pesme na Festivalu Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove