OMAŽ ŽIVOJINU PAVLOVIĆU: Izložba crteža i slika slavnog pisca i reditelja u Zaječarskom muzeju

Suzana M. Jovanović

23. 10. 2022. u 10:11

ZAJEČAR čije je selo Vratarnica, rodno mesto njegove majke, svojim zavičajem proglasio Živojin Pavlović, književnik, reditelj, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odao je počast ovom najizrazitijem predstavniku jugoslovenskog crnog talasa.

ОМАЖ ЖИВОЈИНУ ПАВЛОВИЋУ: Изложба цртежа и слика славног писца и редитеља у Зајечарском музеју

U pitanju pretežno neizlagana dela, Foto Zaječarsko pozorište

U nekadašnjem Memorijalu "Nikola Pašić", budućem Muzeju pozorišta, otvorena je izložba crteža i slika Živojina Pavlovića. U okviru omaža promovisan je "Dnevnik Živojina Pavlovića 1994-1998", koji je priredila njegova supruga, Snežana Lukić Pavlović.

- Živojin je za dnevnik na jednom mestu napisao da je to najslobodnija književna forma koja piscu dozvoljava sve. U dnevnik mogu da uđu i razgovori sa samim sobom, izmišljene razmirice sa drugima, opaske i svakodnevna zapažanja i filozofska razmišljanja. Na kraju je napisao da se dnevniku, kao ni životu, kraj ne zna - istakla je Snežana Lukić Pavlović.

Iako rođen u Šapcu, Zaječar i Vratarnica su raširili ruke i u svoja nedra primili Žiku Pavlovića, a on je zauzvrat voleo ovaj grad punog srca.

- Ističem ono što je moj otac govorio: "Zavičaj je ono što odaberete, a ja sam Vratarnicu izabrao kao svoj, bez obzira na to što sam rođen u zapadnoj Srbiji", rekla je glumica Milena Pavlović, ćerka Žike Pavlovića i moderator programa.

Ona se zahvalila Zaječarcima, meštanima Vratarnice i zaječarskom teatru što su omogućili i pomogli da se i izložba i promocija njegovih dnevnika prirede.

Izabrane citate iz Pavlovićevog dnevnika, one koji se odnose na Zaječar i Vratarnicu, kako ih je Živojin pamtio, govorila je glumica zaječarskog teatra Ana Bretšnajder.

Milena Pavlović, Foto Zaječarsko pozorište

Poruku prisutnima poslala je i dr Zoja Bojić, istoričarka umetnosti koja je i priredila izložbu.

- Ovo je izbor pretežno neobjavljenih i neizlaganih likovnih dela Pavlovića iz privatne zbirke. Krhkost materijala i pigmenta kao i nemuzejski uslovi izlaganja sprečili su da budu izložena originalna dela, već su u pitanju kopije. Pavlović je kao likovni umetnik bio aktivan samo do svoje 23. godine, kada se posvetio drugim oblicima umetničkog izražavanja - istakla je dr Bojić.

Izložba će biti otvorena do sutra, kada se završava 31. Festival "Dani Zorana Radmilovića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati