DOMAĆA POEZIJA NA SAJMU: Vitalnost srpskog stiha

V. N.

18. 10. 2022. u 13:36

NAJUPORNIJI a možda i najbolji izdavač savremene srpske poezije NB "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, u znamenitoj ediciji "Povelja", objavio je čak dvanaest zbirki, od pesnika starije generacije, preko srednje do najmlađe.

ДОМАЋА ПОЕЗИЈА НА САЈМУ: Виталност српског стиха

Toša Borković

Među njima su Rajko Lukač ("Večera za kečere"), Nenad Milošević ("Kad bi život na zemlji bio"), Darko Daničić ("Okretnica"), Bojana Stojanović Pantović ("Niz kičmu godine") kao i Ljubiša Simović ("Ne znam"), istoričar umetnosti koji se kao pesnik oglasio u sedmoj deceniji života.

Isto toliko pesničkih knjiga objavio je i "Arhipelag", a među njima su "U jednom danu" Nikole Vujčića, "Do isteka peska" Radomira Uljarevića, "Neozbiljnost" Tihomira Brajovića, "Disanje na pseće škrge" Slavomira Gvozdenovića, "Zmijštak" Tanje Stupar Trifunović.

Pesnikinja Milica Špadijer i u novoj zbirci "Novo groblje" nastavlja da balansira između nasilja i ljubavi, smrti i smeha, svakodnevice i bajke. Njen izdavač, "Kontrast", za ljubitelje poezije pripremio je "Cveće živi na vodi" bivšeg fudbalera Ivana Ergića, koji konstatuje ogroman apsurd naših postjugoslovenskih, nekada bratskih društava, dosledno se vraćajući tom emocionalno neobrađenom povesnom prelomu.

"Posle svega", poslednju knjigu Simona Simonovića, "Tanesi" objavljuje posthumno, iz zaostavštine, a umesto radnog naslova "Minđuše" priređivači rukopisa naslovili su je po pesmi čiji naziv dobro korespondira sa naslovima ranijih knjiga.

SKZ svoje jubilarno "Plavo Kolo" dopunjava zbirkama Gojka Đoga, Bratislava Milanovića i Miroslava Cere Mihailovića, a u drugim edicijama i knjigama Matije Bećkovića, Aleka Vukadinovića, Milovana Danojlića, Dragana Dragojlovića.

"Agora" svoju "Biblioteku 33" posvećenu mladim autorima dopunjava zbirkom pesama Snežane Nikolić "O čemu šumovi prenose različite istine", poezijom suptilne a razorne snage.

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)