PRIZNANJE ZA PEDAGOŠKI RAD I „ZLATNI STRIP“: Marko Stojanović osvojio dve nagrade, u Bukureštu i Velesu

I.Mitić

28. 09. 2022. u 14:06

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović osvojio je dva priznanja na strip festivalima, u Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Iz Bukurešta se vratio sa nagradom za najboljeg strip predavača, a iz Velesa sa najvećim makedonskim priznanjem u devetoj umetnosti - „Zlatnim stripom“.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПЕДАГОШКИ РАД И „ЗЛАТНИ СТРИП“: Марко Стојановић освојио две награде, у Букурешту и Велесу

foto: privatna arhiva

Stojanoviću je priznanje za pedagoški rad dodeljeno sredinom ovog meseca, na strip festivalu u Bukureštu, za predavanje u domenu rumunskog stripa i to na prvom stripovskom masterklasu koji je održan polovinom ove godine u Brašovu.

Ovaj Leskovčanin je bio mentor i na nedavno održanoj 4. Međunarodnoj koloniji stripa u Velesu gde je svojim savetima usmeravao rad desetak učesnika iz Turske, Albanije, Rumunije i Srbije.

foto: privatna arhiva

Tokom trajanja kolonije u Velesu je održan i 19. Međunarodni salon stripa na kome je Stojanović, sa bugarskim crtačem Ivanom Koritarevim, osvojio „Zlatni strip“. Ova prestižna nagrada dodeljena im je za strip pod nazivom „Na gore“, iz serijala „Vekovnici“, i to u konkurenciji 195 stripova iz 11 zemalja. Marku Stojanoviću je ovo peta nagrada na festivalu u Velesu.

- Kruna svega bio je trenutak u kome sam primio nagradu koju je krasio crtež moje učenice Mine Davić. NJena ilustracija je odabrana za vizuelni identitet ovogodišnjeg salona. Ona se nalazila na plakatu, katalogu, zahvalnicama, diplomama i bilbordima festivala širom Velesa. Srce mi je bilo puno. Zaista neprocenjivo – zaključio je Stojanović.

foto: privatna arhiva

NAJBOLJI UMETNIČKI IZRAZ

Leskovčaninu je, uz peti Gran-pri festivala u Velesu, pripala i nagrada za najbolji umetnički izraz za strip „Strane“ koji je nastao saradnjom sa rumunskim autorom Tudorom Popom i prethodno objavljen u legendarnom američkom strip časopisu „Heavy Metal Magazine“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJA MORA DA POBEDI ŠVAJCARSKU, ALI... Trijumf možda ne bude dovoljan, evo i zašto! Orlovi možda prođu dalje i žrebom