BRANČILO, NEUMRLI POETA, KARNEVALSKI KRALJ: Dve decenije od odlaska pesnika koji je grejao svet, Branislava Brane Petrovića

M. Mirković

27. 09. 2022. u 12:00

NIKO u modernu srpsku poeziju nije uneo toliko živog života, toliko živih ljudi, toliko humora, ljubavi, toliko živog jezika i živih slika kao Branislav Petrović.

БРАНЧИЛО, НЕУМРЛИ ПОЕТА, КАРНЕВАЛСКИ КРАЉ: Две деценије од одласка песника који је грејао свет, Бранислава Бране Петровића

Foto Fejsbuk, Pesnik koji je grejao svet

To što je Brana umro neće zaustaviti onaj njegov raskošni ringišpil, koji se okreće, i s koga mladi Brana prkosno dovikuje: "Ko se vrti ne boji se smrti!" Neće zaustaviti onaj zahuktali voz prepun "nebeskih špijuna" i "filosofa", prepun "ratnika i mrtvaca", stočne repe, baruta, ulja i sena, voz u kome putuju "vozovođe, komesari, policajci, tifusari, turci, lovci i trgovci", voz u kome se, dok tutnji i zviždi, porađa jedna žena, koja na kraju, na sveopštu radost, pobednički, da bi podojila dete, "pred narodom vadi sisu". I neće se zatvoriti i ugasiti ono njegovo dramatično gradilište, koje se dimi i puši, gori i ključa, grmi i seva i koje danas, po prirodnom pravu i zakonu, svoj naslov pozajmljuje i celoj ovoj knjizi.

Ovako je, u pogovoru zbirke izabranih i novih pesama Branislava Petrovića "Gradilište" (Zadužbina Desanke Maksimović, NBS, SKZ, 2003.) Ljubomir Simović pisao o Brani, "pesniku koji je grejao svet", u novembru 2003 - godinu dana po odlasku poete, koji je (ovim) svetom minuo na jučerašnji datum, pre ravno dvadeset godina. Sećaju se, povodom te godišnjice, ovih dana svog Brančila mnogi pesnici, pisci, književni znalci, a profesor Radivoje Mikić o Brani nam je ostavio zapis naslovljen rečima "I jedinstven i svoj".

- Dvadeset godina od smrti pesnika Branislava Petrovića bilo je sasvim dovoljno da postanu očigledne dve stvari: u pitanju je veliki pesnik i pojava u književnom životu, koja je bila toliko osobena da se slična neće pojaviti nikad više - navodi Mikić. - I pre Petrovića je bilo pesnika koji su poeziji služili na uzvišen način, ali nije bilo pesnika koji su uspeli da u toj meri zasnuju jednu ličnu pesničku mitologiju, da u svakom času i na svakom mestu pokazuju šta znači biti pesnik. A položaj Branin u godinama ulaska u srpsku književnost nije bio lak - on je, naime, dolazio odmah posle Branka Miljkovića, koji je svojim meteorskim usponom i privlačnošću svog načina pevanja očarao brojne pesnike i pretvorio veliki broj njih u svoje sledbenike.

Petrović je odmah promenio pesnički jezik, odrekao se uzvišeno-patetičnog tona koji je postao neka vrsta norme i u poeziju uveo govor iz svakodnevnih životnih situacija i, što je još važnije, doneo je humor, čak i onda kad je govorio o prolaznosti i smrti, nacionalnoj istoriji i drugim velikim književnim temama. Kao veliki romantičari pre njega, i on je umeo da naslućuje tok stvari. Baš zbog toga njegovi "Stihovi o smeću" će i biti jedna velika slutnja o nakaznosti oblika života u modernom dobu. A kao akter književnog i javnog života, Branislav Petrović je, posle Tina Ujevića i Rake Drainca, bio prva velika figura boemskog sveta i života. Petrovićev zalazak u kafanu nije bio samo pohod na čašu pića već i jedna duhovna svetkovina, prodor nečeg karnevalskog u ustajalu dnevnu rutinu. Kao karnevalski kralj, Branislav Petrović je sve očaravao i prevodio u svoje podanike. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)