LIFFE KAO MESTO SUSRETA: U Leskovcu otvorena još jedna smotra filmova sa prostora bivše Jugoslavije

Игор Митић
Igor Mitić

16. 09. 2022. u 12:25

NOVO izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE), koje na jednom mestu donosi najnovija filmska ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije, svečano je počelo sinoć uručenjem prestižne nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“ makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

LIFFE КАО МЕСТО СУСРЕТА: У Лесковцу отворена још једна смотра филмова са простора бивше Југославије

foto: I.Mitić

On se, u kratkom obraćanju, zahvalio na nagradi i proglasio 15. LIFFE otvorenim, a zatim je, van takmičarske konkurencije, usledila projekcija filma „Trag divljači“ Nenada Pavlovića. Reditelj je kazao da za njega nije bilo dileme gde će prvi put predstaviti svoje debitantsko ostvarenje. To je svakako festival koji godinama neguje sećanje na delo njegovog oca - velikog reditelja Živojina Žiku Pavlovića.

foto: I.Mitić

Za tri nagrade za režiju, kao i dve glumačke nagrade, u glavnom takmičarskom programu nadmetaće se reditelji i glumci devet regionalnih ostvarenja za koje je ovogodišnji selektor, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, rekao da su „vožnja kroz živote ljudi u bivšoj Jugoslaviji“.

- Ovde je susret naših različitosti, ali ovde je susret koji pokazuje da tako možda na najbolji način možemo ispoljiti sopstveni kvalitet. Leskovačka publika zaslužuje ovaj festival, jer je upravo zahvaljujući njoj LIFFE postao brend kojim svi možemo da se hvalimo i ponosimo i da, slaveći ovaj mali jubilej, idemo dalje – poručio je reditelj Darko Bajić, višegodišnji umetnički direktor festivala.

foto: I.Mitić

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je Mančevskom uručio prestižno priznanje, istakao je da LIFFE spaja umetnike regiona i da neguje sve ono u čemu smo slični.

- Festival ima i tu najvažniju dimenziju da nadraste različitost i progovori jednim univerzalnim jezikom razumljivim svakom čoveku sa bilo koje strane granice – zaključio je prvi čovek grada koji će do 20. septembra živeti u znaku filma.

Publika će imati priliku da vidi i ostvarenja studenata režije iz celog regiona. Najboljima slede i nagrade sa imenom čuvenog profesora filmske režije Radomira Baja Šaranovića, kao i posebnu takmičarsku selekciju „Divlji film“ sa tri srpske premijere.

foto: I.Mitić

U pratećem programu biće održane promocije knjiga i izložbe posvećene filmu, tribine, kao i dve radionice, namenjene studentima režije koje će biti prenošene i putem interneta. Organizator LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije. Festival je počeo u svečanoj atmosferi uz crveni tepih i veliki vatromet.

foto: I.Mitić

GLAVNI PROGRAM

Dvojica reditelja Srđan Dragojević i Dalibor Matanić i glumica Jana Stefanovska, kao članovi žirija, neće imati lak zadatak. U glavnom takmičarskom programu LIFFE su filmovi „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, kao i „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića. Iz Hrvatske stižu „Zbornica“ Sonje Tarokić, kao i „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića. Slovenačka filmska produkcija biće predstavljena delima „Kučka, pogrdan naziv za ženu“ Tijane Zinajić i „Inventura“ Darka Sinka. Film „Sisterhood“ Dine Dume je delo koji stiže iz Severne Makedonije, a iz Crne Gore „Poslije zime“ Ivana Bakrača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna