JUBILEJ NA KOLARCU UZ MONUMENTALNU MALEROVU SIMFONIJU: Koncert Simfonijskog orkestra RTS uz maestra Bojana Suđića

M. N. M.

06. 09. 2022. u 15:40

SIMFONIJSKI orkestar Radio-televizije Srbije uz maestra Bojana Suđića održaće, 14. septembra od 20 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, koncert kojim obeležava veliki jubilej - 85 godina svog postojanja.

ЈУБИЛЕЈ НА КОЛАРЦУ УЗ МОНУМЕНТАЛНУ МАЛЕРОВУ СИМФОНИЈУ: Концерт Симфонијског оркестра РТС уз маестра Бојана Суђића

Foto: Arhiv "Novosti"

Tom prilikom, izvešće jedno od najmonumentalnijih dela Gustava Malera - Simfoniju br. 5, kojom je autor otvorio novo poglavlje u svom simfonizmu, težeći objektiviziranom svetu bez lirike i poetike.

Simfoničari RTS će na Kolarcu izvesti i "Veliku čočečku igru" iz opere "Koštana" Petra Konjovića, koja je bila i na repertoaru prvog koncerta Simfonijskog orkestra, davne 1937. godine. Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji.

Osnovan 1937. u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihaijlo Vukdragović, zadržana je i tokom više od osam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov šef dirigent. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu