MAGOVI FOTOGRAFIJE NA DELU

Z. RAŠIĆ

05. 09. 2022. u 08:15

VELIKANI svetske umetničke fotografije, Ištvan Kerekeš (1977) iz Mađarske i Vladimir Jovanovski (1983) iz Severne Makedonije, otvorili su samostalne izložbe u Paraćinu, u okviru prvog međunarodnog festivala "Sarmates" koji organizuje foto-grupa iz tog grada "Art tim".

МАГОВИ ФОТОГРАФИЈЕ НА ДЕЛУ

Foto: Z. Rašić

Paraćin odavno nije imao priliku da ugosti tako vrhunske fotografe. Kerekeš je najnagrađivaniji mađarski foto-reporter i fotograf, sa više od tri hiljade nagrada i priznanja na međunarodnim i nacionalnim konkursima. Portret "Jelena", njegov najpoznatiji rad, osvojio je preko 600 nagrada u 57 država na šest kontinenata. Za dostignuća u oblasti umetničke fotografije u Mađarskoj dobio je "Zlatni krst" od predsednika države. U Srbiji je, pre izložbe koja je sada otvorena u Paraćinu u Zavičajnom muzeju, izlagao je još samo u Novom Sadu.

FESTIVAL "SARMATES"

OSIM ove dve izložbe, prvo izdanje Međunarodnog festivala umetničke fotografije "Sarmates" (koje traje do 17. septembra), obuhvata niz fotografskih sadržaja: postavki, predavanja, radionica... Predstaviće se i ambiciozni mladi članovi "Art tima" koji forsiraju neke nove kreativne "vetrove" u savremenoj fotografskoj umetnosti.

- Radujem se da putujem na istok i na jug, dok zapad ne volim preterano. Istinski sam oduševljen kompletnom atmosferom u Paraćinu. Fotografije u okviru ove izložbe nastale su u poslednjih trinaest godina i ogromna većina je dobila međunarodne nagrade. Gotovo sve su napravljene u Transilvaniji pošto sam otuda poreklom - rekao je Kerekeš.

Nataša Petrović, predsednica "Art tima", ističe da je do saradnje sa Kerekešem došlo nakon što je nedavno pobedio na njihovom međunarodnom konkursu "Morava 2022". Jedna od nagrada bila je organizovanje samostalne izložbe u Paraćinu. Vrhunska postavka obuhvata 68 pretežno dokumentarnih fotografija.

Autor druge izložbe, Vladimir Jovanovski, najuspešniji je predstavnik makedonske fotografije, sa preko 150 međunarodnih priznanja i sertifikata. Jedan je od sto najuticajnijih fotografa u svetu. Aktuelni je predsednik Internacionalne asocijacije umetničkih fotografa (IAPP). Njegova izložba sa petnaest radova otvorena je u Paraćinu u zgradi Regionalnog inovacionog startap centra (RISC). Prodajnog je i humanitarnog karaktera. Sva sredstva biće uplaćena za nastavak lečenja Vuka Vasića (13) u Italiji.

- Jovanovski je u svetu veličina na fotografskoj sceni. Pored toga što je izuzetan autor, pomogao je osnivanje klubova i razvoj fotografije u preko 40 zemalja. Uz to, on je veliki prijatelj Paraćina i naš "Art tim" je nastao dobrim delom zahvaljujući njemu. U vreme kad je Paraćin bio poplavljen, pomogao nam je da organizujemo humanitarnu izložbu i prikupimo gotovo tri hiljade evra pomoći. A i sada je sam finansirao sve fotografije sa ove izložbe i poklonio ih u humanitarne svrhe - predstavio je gosta iz Severne Makedonije domaćin Bojan Petrović.

KAO KOD KUĆE

- ZNAM da publika u Paraćinu veoma razume fotografiju, pa sam se za ovu izložbu spremio najbolje što sam uradio u poslednje tri godine. Već godinama sarađujem sa Foto-grupom "Art tim", zbog čega se u Paraćinu osećam kao kod kuće - rekao je Jovanovski posle otvaranja postavke u galeriji Regionalnog inovacionog startap centra.

Dok fotografije Vladimira Jovanovskog, budući da je izložba prodajna, čekaju nove vlasnike, Kerekeševa izložba u Paraćinu ostaje do 10. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)