TRIJUMF KRATKE PRIČE: Ani Mariji Grbić dodeljena nagrada "Grozdana Olujić" za knjigu "Srneća leđa"

D. Bt.

31. 08. 2022. u 06:00

SVEČANA dodela prve nagrade "Grozdana Olujić" za najbolju proznu knjigu autora do 35 godina upriličena je juče u SKZ. Nagradu koja je ponela ime istaknute spisateljice dobila je Ana Marija Grbić za zbirku priča "Srneća leđa" u izdanju "Geopoetike".

ТРИЈУМФ КРАТКЕ ПРИЧЕ: Ани Марији Грбић додељена награда Гроздана Олујић за књигу Срнећа леђа

Ana Marija Grbić, Foto P. Milošević

O tome je odlučio žiri u sastavu dr Jelena Panić Maraš, dr Tijana Tropin i dr Predrag Petrović (predsednik) koji je uručio povelju i pročitao obrazloženje. U najužem izboru našle su se takođe dve knjige priča, "Splin subotom uveče" Milana Kovačevića i "O ostalima" Saše Guberinića.

- Demonstrirajući vrsno narativno, kompoziciono i stilsko umeće autorka zbirke "Srneća leđa" fokusirana je na intimu junaka iz životne svakodnevice, na one ljude koje često nazivamo običnim ili prosečnim. Otkrivajući njihove intimne svetove, njihovu usamljenost i male životne rituale, njihova nadanja, strahove i poraze autorka ih pretvara u svojevrsne (anti)heroje savremenog sveta. To je na tragu one poetičke i humanističke vizije iz Kišove "Enciklopedije mrtvih" da je život svakog čoveka jedinstven i dragocen, da je svako od nas zvezda za sebe, da se sve događa uvek i nikad, da se sve ponavlja beskrajno i neponovljivo - navodi se u obrazloženju, u kome se još kaže:

U nagrađenoj zbirci žiri je prepoznao i nešto od osobenosti rane proze Grozdane Olujić - tematizovanje emotivne krhkosti i životne nesnađenosti mladih ljudi, diskretni bunt, nekonvencionalne metafore i jezičke obrte.

Foto P. Milošević

Na svečanosti kojoj je prisustvovao i dr Aleksandar Lešić, sin Grozdane Olujić, slavodobitnica je zahvalila članovima žirija i Odbora i istakla:

- Naši izdavači, iz ko zna kojih razloga, često oklevaju da objave kratke priče. Zbog toga je ova nagrada i neka vrsta pobede ovoga žanra.

Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, rekao je da je ova kuća upravo završila objavljivanje sabranih dela Grozdane Olujić u 14 knjiga.

Foto P. Milošević

AMANET KNjIŽEVNICE

KAKO je došlo do ustanovljenja ove nagrade objasnila je dr Zorana Opačić, predsednica Fonda "Grozdana Olujić". Naime, sa samo 23 godine spisateljica je poslala rukopis svog prvog romana "Izlet u nebo" na anonimni konkurs sarajevske "Narodne prosvete" 1957. godine. Žiri u kome su bili između ostalih Milan Bogdanović, Mirko Božić i Oskar Davičo izabrao je delo kao najbolje.

- Ko zna kako bi književna karijera Grozdane Olujić dalje tekla da nije bilo ovog priznanja koje je doprinelo da roman bude veoma čitan i filmovan. Zbog toga je i spisateljica ostavila porodici amanet da se dodeljuje nagrada za mlade pisce u žanrovima kojima se i sama bavila - rekla je Opačićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu