INTERVJU Miloš Biković: Pripremam se za rediteljski prvenac

MARINA JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

27. 08. 2022. u 16:22

JEDAN od naših najuspešnijih i najangažovanijih glumaca, Miloš Biković, čija je slava odavno premašila granice Srbije, nastavlja da niže ulogu za ulogom, i kod nas i u Rusiji, gde je odavno stekao status velike zvezde.

ИНТЕРВЈУ Милош Биковић: Припремам се за редитељски првенац

Foto: P. Mitić

Ovaj rođeni Beograđanin, gospodstvenog držanja i prefinjenog šarma, pokazao je da se odlično snalazi i u producentskim vodama (Arhangel digital studios), a ne krije da ima želju da se oproba i u režiji. Karijeru u domovini započeo je u seriji "Stižu dolari" (Nebojša) 2004. godine i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a proslavio se ulogom Tirketa u filmu "Montevideo" (2010). Put ka brojnim uspešnim ulogama na velikom platnu i TV serijama u Rusiji, otvorila mu je uloga u filmu "Sunčanica" (potporučnik baron Levicki), oskarovca Nikite Mihalkova, koga danas ponosno naziva svojim ruskim filmskim kumom. Zatim je, kao glumac i producent, učestvovao u stvaranju filma "Balkanska međa", režisera Andreja Volgina, o ruskom zauzimanju aerodroma Slatina u Prištini 1999. godine. Zaigrao je i rame uz rame sa holivudskom zvezdom Antonijem Banderasom, u filmu "Izvan granica realnog" (2017). U ruskoj drami "Led" (2018), producenta Fjodora Bondarčuka, tumačio je glavnu ulogu, kao i u romantičnoj komediji "Hoću muža" (2022), rediteljke Sonje Karpunine, u kojoj je bio i koproducent. Svaka uloga za njega je nov izazov i pristupa joj, kako kaže, kao da ništa ne zna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Među brojnim likovima kojima je osvojio publiku, nalazi se i Paša iz popularnih ruskih komedija "Kuhinja" i "Hotel Eleon", koga naša publika najzad ima priliku da gleda i u "Hotelu Beograd", trodelnoj mini-seriji (nastaloj po istoimenom filmu prikazanom kod nas 2020, uoči proglašenja pandemije), u rusko-srpskoj koprodukciji (Yellow, black and white, "Filjmi navsjegda" i Arhangel digital studios). Poslednju epizodu ove romantične komedije pratićemo 27. avgusta, na kanalu Superstar TV (21.00).

Planirate li snimanje nastavka, budući da želite da promovišete Beograd i Srbiju, kako u Rusiji tako i u celom svetu?

- Ova serija je svakako ostavila mogućnost za neki nastavak, međutim, trenutno nam to nije u planu. Serija promoviše Srbiju i prikazuje je sa jedne lepe, duhovite strane, citira naše poznate filmske stvaraoce... Naravno, ne možete sve da ispričate o Srbiji, da kažete sve što biste hteli u jednom kratkom serijalu ili u jednom filmu, ali svakako bi se moglo razmišljati o snimanju nastavka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Šta očekuje vašeg Petra Maraša, u nastavku krimi-sage, "Južni vetar: Na granici", čije je emitovanje planirano za proleće 2023. godine?

- Ne bi valjalo da previše otkrivam, zato što projekat "Južni vetar" već nosi dovoljno intrige, i iščekivanje je već dovoljno intenzivno. Ako su u drugom delu filma počele da stižu posledice njihovih odluka i toga što su oni uopšte počeli da se bave tim poslom i da budu u tom svetu koji su odabrali, a taj svet je surov i brutalan, pa su i posledice takve, to je bio samo početak. Sada se u životu junaka ove sage još više odmotava klupko, a ovo klupko podseća na pahulju koja pokreće lavinu. Kola su krenula nizbrdo i sad ih je teško zaustaviti, tako da ćemo ih sigurno videti u situacijama u kojima im uopšte nije lako.

Glavna uloga, Griše, u najgledanijem ruskom filmu svih vremena "Sluga" (koji je za jednu noć pogledalo više od 750.000 ljudi, zaradivši 43 miliona evra), donela vam je veliki uspeh i titulu najpopularnijeg glumca u Rusiji 2020. Kada počinje snimanje nastavka ove hit-komedije? U čemu je tajna njenog uspeha?

- Snimanje počinje krajem avgusta. Tajna uspeha je u dobrom poznavanju zanata od strane reditelja, kao i odličan scenario, smeo, duhovit, neobičan, a opet jednostavan. Mislim da je balans svih elemenata dobre komedije i dobar tajming ono što je ovaj film učinilo najgledanijim ruskim filmom svih vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Kako izgleda snimanje filmova u Rusiji, na produkcijskom nivou, u poređenju sa našim?

- Ruski film može da bude niskobudžetni i visokobudžetni, kao i srpski, s tim što visokobudžetni srpski film ne može da se poredi sa visokobudžetnim ruskim filmom, zato što najveća država na svetu, koja ima i nuklearni i kosmički program, proizvodnju svojih podmornica i svojih kosmičkih raketa - ima daleko veće mogućnosti. Ali, za dobar film, najvažnija je duša i posvećenost.

Upravo takav jedan visokobudžetni ruski film, "Izazov", snimate u ruskom Centru za pripremu kosmonauta...

- Veoma sam ponosan na ruski film "Izazov", reditelja Klima Šipenka, sa kojim sam radio "Slugu" i sada radimo "Slugu 2", što nam je već treći projekat koji snimamo zajedno. "Izazov" je prvi film u istoriji čovečanstva koji je sniman u kosmosu. Velika mi je čast što sam deo tog projekta, koji je već svojim postojanjem ušao u istoriju svetske kinematografije.

MEDALjA PUŠKINA I ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE

PREDSEDNIK Ruske Federacije, Vladimir Putin, 2018. godine, lično je odlikovao Miloša Bikovića, Medaljom Puškina, za zasluge u oblasti kulture i zbližavanje kultura i nacija, a rusko državljanstvo dobio je 2021. godine. Ove godine, na Vidovdan, glumcu je Orden Karađorđeve zvezde uručio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kakav lik tumačite u triler-drami "Dobra riba", ekranizaciji čuvenog istoimenog romana Sergeja Minajeva, koja u septembru stiže na RTS?

- Sergej Minajev je napisao i roman "Duhles", u čijem sam nastavku ("Duhles 2") tumačio jednu od glavnih uloga. Drama "Dobra riba" je priča o čoveku koji je izgubio sve moralne i etičke orijentire, ali još uvek ima dušu i sposobnost da povrati ljudski lik. Zato prolazi kroz iskušenja i gubi sve što ima, kako bi se na tom testu ponovo rodio kao čovek. Hoće li uspeti, videćete u seriji.

Kada će biti završeno snimanje filma "Budi Bog s nama", reditelja Slobodana Šijana i koju ulogu igrate u tom ostvarenju?

- Igram Boška Tokina, jednog od pionira filma, ne samo u Srbiji nego i u jugoistočnoj Evropi. Film još nije gotov, ali mi je velika čast što mogu da radim sa takvim velikanom našeg filma i sa kolegama, zaista imamo sjajnu postavu. Očekujemo da će film biti završen krajem godine.

Već kao mlad glumac postigli ste veliki uspeh. Krasi vas talenat, posvećenost, profesionalizam, osećaj za biznis i dar za jezike, jer glumite na odličnom ruskom i engleskom. Da li u tome leži ključ uspeha ili imate utisak da i sreća igra neku ulogu u vašem životu?

23 SEKUNDE ZA SNIMANjE KADRA
U BESTEŽINSKOM STANjU


MILOŠ Biković nam je preneo i svoje utiske sa snimanja ruskog filma "Izazov", reditelja Klima Šipenka:

- Igram glavnu mušku ulogu, hirurga Nikolajeva, koji treba da poleti na međunarodnu svemirsku stanicu i tamo izvrši operaciju. Centar za obuku kosmonauta je vrlo uzbudljivo mesto, gde nikad ne bih mogao da dođem da nisam dobio priliku da igram u ovom filmu. Snimali smo u bestežinskom stanju, u avionu koji poleti na visinu od 9000 metara i onda avion kreće u slobodan pad. U tom trenutku, imate 23 sekunde bestežinskog stanja da snimite jedan kadar. To je neverovatno iskustvo. Takođe, bio sam i u centrifugi koja daje opterećenje od 4G ili četiri puta sile gravitacije.

- Sreća je neophodna, ali ona dođe onome ko se trudi. Ja više verujem u Božiju volju i u posvećenost, u rad na sebi, u spremnost da se uloži trud i rad i da se savladaju prepreke, mislim da je to ono što je presudno. I onda, kada se dugo i postojano tako radi, odjednom dođu rezultati koji deluju kao da se to desilo preko noći. Ali, svako ko je postigao rezultate u bilo kojoj oblasti, zna da je put do njih mukotrpan i divan. A gledano sa strane, vidi se samo rezultat.

Oprobali ste se u različitim žanrovima, ljubavnim, sportskim, istorijskim, dramskim, akcionim, trilerima, komedijama, SF... Koje su vam uloge do sada bile najizazovnije?

- Volim da se oprobavam u novim ulogama. Ne bih mogao da izdvojim ni jednu, ali definitivno postoji nekoliko koje su bile zapaženije u odnosu na ostale. To su uloge u filmovima "Montevideo", "Sunčanica", "Sluga", "Duhles", "Južni vetar" i "Hotel Eleon".

Učestvovali ste i u ekranizaciji muzičkih spotova. Jeste li poželeli da svoj umetnički talenat predstavite i kroz režiju?

- Da, imam želju da se oprobam kao režiser, samo mislim da još nije došao trenutak za to, ali pripremam se za to polako.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Po čemu ćete pamtiti saradnju sa Nikitom Mihalkovim? A po čemu sa Fjodorom Bondarčukom?

- Nikita je veliki čovek, veliki reditelj, on je kao enciklopedija, ima i širinu i dubinu. I uzvišenost. Bondarčuk je talentovan producent, muvi-mejker, glumac, režiser, svestrana ličnost, inovator, čovek koji je veoma sposoban i koji mnogo radi za ruski film. Mislim da su Mihalkov i Bondarčuk stubovi ruske kinematografije, jedni od najznačajnijih, i zaista mi je čast da sa obojicom imam prijateljski odnos.

Dovodite holivudske zvezde, poput Džonija Depa, u našu zemlju. Kakve utiske nosite iz susreta s njim i Antonijem Banderasom?

- Oni su mi pokazali da, što je čovek veći, jednostavniji je i da su sjajni profesionalci. Drago mi je da sa njima sarađujem i da imam priliku da nešto naučim od njih.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, svedoci smo besmislenog negiranja ruske kulture i dela ruskih umetnika od strane Zapada. Da li je tako nešto, po vašem mišljenju, uopšte moguće?

- Na ovo pitanje bih odgovorio citatom: "Jeste li videli i čuli kako brana čini reku glasnom? Bez brane, reka beše nečujna i mutava; i gle, brana joj otvori grlo! Svaka kap dobi jezik. I vaša će brana učiniti to isto. Zaista vam kažem: ako vi zaćutite, kamenje će povikati".

Jedan ste od najtraženijih glumaca i kod nas i u Rusiji. Kako izgleda život na relaciji Srbija-Rusija? Šta vam najviše nedostaje u Rusiji? Stižete li da se odmorite?

- Provedem dva meseca u Srbiji, pa onda tri nedelje u Rusiji, pa onda nedelju dana u Srbiji, pa nedelju dana u Rusiji...Uglavnom, to je život u tranzitu. Nedostaju mi ljudi, porodica i stari prijatelji koje ne viđam tako često koliko bih želeo. Obećao sam sebi da ću više da se odmaram, pa se trudim, kad mogu, da uhvatim makar i neki mali odmor.

Gde vidite sebe za deset godina?

- Život me je toliko puta iznenadio, da mi je teško da uopšte išta prognoziram i nisam siguran da bih mogao da kažem gde vidim sebe za deset godina. Bio bih zadovoljan ako bih samo bio živ, zdrav i okružen voljenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna