BIO JE PLEMENIT I SATKAN OD ZVEZDA: Svečano otkrivena bista Mike Antića u okviru manifestacije u Krčedinu

D. BOGUTOVIĆ

26. 08. 2022. u 11:00

NA jubilarnoj, 15. Međunarodnoj umetničkoj koloniji "Krčedin" sinoć je u Domu porodice Jakšić postavljena bista velikog pesnika Mike Antića, koju je otkrio pesnik Pero Zubac.

БИО ЈЕ ПЛЕМЕНИТ И САТКАН ОД ЗВЕЗДА: Свечано откривена биста Мике Антића у оквиру манифестације у Крчедину

Foto: Arhiva "Novosti"

Prisećajući se višedecenijskog druženja sa Antićem, Zubac je u nadahnutoj besedi rekao:

- Miku Antića sam prvi put slušao kako govori "Vojvodinu" u Vršcu 1963. Bio sam maturant opčinjen načinom kako emituje dobre vibracije u pesmi. Nisam uspeo da mu priđem od mnogih koji su hteli da ga pozdrave. Na prvoj godini studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovano je literarno veče studenata, a nisam ni slutio da je Mika u publici. Sutradan u listu "Dnevnik" objavio je članak da je bilo vredno otići na to veče, jer je čuo pesmu Perice Zupca, studenta prve godine. Nikoga nije pomenuo ni od poznatih pesnika, ni od studenata. Posle nekoliko dana na fakultet je došao njegov kum Lazar Vasić, golman Vojvodine da me potraži i odveo me preko puta u restoran "Gurman" gde su me čekali Mika Antić i Mahal Babinka, dva najpoznatija pesnika u Vojvodini tog vremena.

Otada je počelo naše prijateljstvo, pobratimstvo, i nije se prekidalo ni trena, sve do njegovog povratka na zvezdu sa koje je došao.

Ističući da je Mika Antić bio čovek satkan od zvezda, višestruko darovit, nesebičan i plemenit, Zubac je rekao da je u to mogao da se uveri kao njegov cimer u hotelima na mnogobrojnim književnim večerima širom Jugoslavije.

Foto: Vladimir Zubac

Pero Zubac

- Bio mi je više nego brat, zaštitnik od svake nevolje, virtuelni kišobran od svakog zla. Čuvao me, a čuvao sam i ja njega. Sad ga čuvam kao moju najdragoceniju uspomenu na trajanje u književnom i umetničkom životu ove i one zemlje - zaključio je Zubac i potom kazivao dve Antićeve pesme.

Na manifestaciji učestvuju i mnogobrojni pesnici, muzičari, kao i 62 slikara i vajara iz 12 zemalja.

TITULE I MEDALjE

NA svečanom otvaranju, tradicionalne titule "Ja, Krčedinac" dodeljene su Paolini Manov, glumici, Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine, Radovanu Mići Trnavcu, slikaru, i Zoranu Dašiću Daši, vođi sastava "Legende". Istovremeno, uručene su jubilarne zlatne medalje ove kolonije slikarima Draganu Stojkovu i Janošu Mesarošu, piscu Aleksandru Čotriću, glumcu Milenku Pavlovu i kantautoru Vojislavu Mehandžiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024