BILO I PROTESTA ZBOG NOVOTARIJE: U Pirotu otvorena izložba povodom 100 godina elektrifikacije (FOTO)

V.Ć.

10. 08. 2022. u 14:22

POVODOM veka od prve elektične sijalice u Pirotu, Istorijski arhiv je priredio zanimljivu izložbu u Gradsjkoj galeriji „Čedomir Krstić“. Postavka obuhvata fotografije, dokumenta i druge stvari koji se odnose na elektrifikaciju ovog kraja u kome je prva sijalica zasvetlela 12. agusta daleke 1922. godine.

БИЛО И ПРОТЕСТА ЗБОГ НОВОТАРИЈЕ: У Пироту отворена изложба поводом 100 година електрификације (ФОТО)

Foto: V.Ć.

Autorke izložbe Milena Milenković i Ivana Tasić, kažu da izložbe svedoči o izgradnji prve centrale, nabavci opreme i montaži, osnivanju prvog električarskog i industrijskog društa, ali i o protestima zboig visoke cene struje.

- Elektrifikacija kao civilizacijsko dostignuće i iskorak u budućnost nailazila je na brojne porepreke. Pored finansijskih problema oko izgradnje prve centrale na mestu današnje distibucije, tu je bio i otpor građana prema inovacijama i novitetima i svakoj vrsti promena. Ključni korak je bio formiranje Pirotskog industrijskog i električnog društva čiji su akcionari bili bogati građani. Prva termoelektrana podignuta je krajem 1921. godine na desnoj obali Nišave, sa zadatkom da osvetljava grad. Prvi kilovati su proizvedeni i osvetlili imućnija domaćinstva i centar varoši 12. avgusta 1922. godine - kažu autorke izložbe.

Foto: V.Ć.

Centrala je bila skromnih mogućnosti, odnosno kapaciteta pa se nakon njene izgradnje razmatrala i varijanta da se jedna podigne na Nišavi kod sela Staničenja, koja  zbog finasijskih problema nikad nije izgrađena. Osnivači Industrijskoog društa su u to vreme imali monopol, pa su cenu kilovata određivali po vlastitom nahođenju i računici. Suočeni sa skupom strujom , Piroćanci su u nekolikko navrata organizovali proteste, a najznačajniji je bio 1936, kada je na čelu protestanata, odnosno „bundžija“ bio tadašnji  predsednik opštine pirotske Branko Radosavljević.

Foto: V.Ć.

Uprkos svemu, potrošnja struje se povećavala, odnosno potražnja je bivala sve veća, pa je 1939. godine na Temnštici podignuta hidrocentrala za potreba „Tigra“ i građanstva, tako da je elektrosnabdevanje postalo stabilno. Ovu centralu je projektovao vrhunski stručnjak Miladin Pećinar. Pomenuta centrala još uvek postoji, besprekorno je očuvana, može da radi i deo je Muzeja tehnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega