NA KONKURS STIGLO 120 KNJIGA: Užičanin Đorđe Despić 51. dobitnik pesničke nagrade “Branko Miljković”

D.Miljković

15. 07. 2022. u 15:54

ĐORĐE Despić iz Užica, profesor na Filozofskom fakultetu u Novog Sadu za svoju drugu zbirku pesaka „Autohipnoza“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, dobio je jednu od najprestižnijih pesničkih nagrada na ovim prostorima. Za nagrađenu zbirku Despić kaže da je “iskustvena i autobiografska sa melaholičnim i nostalgičnim tonom”.

НА КОНКУРС СТИГЛО 120 КЊИГА: Ужичанин Ђорђе Деспић 51. добитник песничке награде “Бранко Миљковић”

Foto: D.Miljković

- Moj lirski junak se upušta u jedno poniranje u svoju ličnu istoriju, otkirvajući blage i bolne trenutke i sećajući se ponovo svojih dragih osoba sa kojima je bio pristan. Na taj način dolazi do jedne vrste samospoznaje, upravo kroz taj povratak u prošlost i do novih otkrića u emocionalnom i ličnom planu - kaže nagrađeni pesnik i ističe da ne postoji pesnik koji se nije oduševljavao poezijom Branka Miljkovića.

- Još od srednje škole sećam se da smo svi bili oduševljeni njegovom poezijom, kao što je jedna od njegovih najsnažnijih pesama „Uzalud je budim“ koja je obeležila moje odrastanje i meni generacijski bliskih osoba - kaže 51. dobitnik Brankove nagrade.

Despiću je nagradu uručila zamenika gradonačelnice Dušica Davidović koja je navela da je Brankova poezija vanvremenska i da svaki njegov stih nosi kompleksnu poruku.

- Branko je bio dovoljno hrabar i drugačiji da svojim britkim mislima promeni pravac srpske poezije, a nas učini ponosnim što je rođen u Nišu, navela je zamenica i podsetila da je Branko bio učenik gimnazije „Stevan Sremac“ gde je i otkriven njegov pesnički dar u školskom listu „Njegoš“.

- Prvi pesmu objavio je 1952. godine u beogradskom listu „Zapis“ kada je imao samo 18 godina. Još kao student pripadao je grupi neosimbolista koji su nastojali da u poeziji sintezuju pesničko iskustvo simbolista i nadrealista - podsetila je Dušica Davidović i zahvalila svim učesnicima konkursa.

Foto: D.Miljković

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ činili su dr Jelena Mladenović, Petar Matović i Miodrag Raičević. Na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)